Inflaatio Venäjällä pysyi korkeana ja rupla vahvistui reaalisesti
Venäjän vuosi-inflaatio pysyi kesäkuussa 15,1 prosentissa. Elintarvikkeiden inflaatio hidastui hieman, mutta oli yhä 21 %. Etenkin viljatuotteiden ja ravintorasvojen hinnannousu on ollut nopeaa, kun taas vihannesten ja hedelmien inflaatio hidastui kesäkuussa.
Viljan ja viljatuotteiden hinnannousua on pyritty hillitsemään viime vuoden lopulta lähtien myymällä viljaa valtion varastoista ja asettamalla vientitulleja viljan viennille. Vientitullien voimassaolo loppui heinäkuun alussa, mutta viimevuotista parempien sato-odotusten Venäjällä ja muissa maissa on arvioitu vähentävän inflaatiopaineita.
Muista hyödykkeistä bensiinin hinta on noussut nopeiten, yli 25 % vuotta aiemmasta. Energiaministeri Shmatkon mukaan hintojen nousua vastaan aiotaan taistella mm. tehostamalla kilpailua öljynjalostussektorilla ja tukemalla kotimaista jalostustuotantoa esim. veropolitiikalla.
Inflaatiopaineita lisäävät myös jälleen kasvussa olevat vientitulot öljyn hinnan noustessa, mitä tosin kompensoi maahan suuntautuvien pääomavirtojen supistuminen. Keskuspankki on tänä vuonna jo useampaan otteeseen nostanut korkoja ja pankkien varantovelvoitteita ja rahan määrän kasvu onkin hidastunut huomattavasti.
Inflaation hillintää on vaikeuttanut myös keskuspankin tavoite nimelliskurssin vakaudesta. Ruplan nimellinen efektiivinen valuuttakurssi oli kesäkuussa heikentynyt 1,1 % vuoden alusta. Venäjän muita maita korkeamman inflaation vuoksi ruplan reaalinen efektiivinen vaihtokurssi sitä vastoin oli kesäkuussa vahvistunut 2,9 % vuoden alusta. Rupla vahvistui reaalisesti euroon nähden 3 % ja dollariin nähden lähes 9 %.
BOFIT – Siirtymätalouksien tutkimuslaitos 28
|