Hotellit
- pääkaupunkiseutu
- muu Suomi

Ostoksille
Kaupungit ja kunnat

Matkailupalvelut:
Etelä-Suomi
Kymenlaakso
Etelä-Karjala
Savo

Elämysmatkailu
Kalastus

Loma-asunnot
Lomakeskukset

Myytävät kiinteistöt
Myytävät tontit
Myytävät
liikeyritykset

Vuokrattavat
liiketilat


Rakentaminen

Lakiasiat
Palveluja yrityksille

Töitä tarjolla
Yhteystiedot
Mediatiedot



 

Suulähettiläs Heikki Talvitie
VENÄLÄINEN DEMOKRATIA

Onko Venäjällä demokratia?

Suurlähettiläs Heikki Talvitien mukaan demokratiaa on rakennettava Venäjälle vain venäläisten omilla ehdoilla ja venäläiselle perinteelle. Jeltsin halusi lännestä demokratian rakennukseen neuvoja, mutta liian innokkaasti. Länsimaiselle demokratialle tuli huono maine syntyneen köyhyysloukun tähden.

Finlandia-talossa 5.5.2006 pidetyn seminaarin nimeksi oli valittu Ajankohtainen Venäjä, koska nimen tahdottiin neutraaliksi. Otsikon ei pitäisi herättää ennakkoluuloja, perusteli suurlähettiläs Talvitien seminaarin henkeä. Suurlähettiläs tahtoi myös muutoin hälventää ennakkoluuloja ja luoda uutta ajattelua.

Administraatio venäläisessä politiikassa

Kari Suomalaisen pilapiirros 1990-luvulla kuvasi osuvasti suomalaisten silloista Venäjä-ajattelua. Kaksi liikemiestä oli pyrkimässä Suomeen, mutta he törmäsivät rajalla kylttiin, jossa luki: “Ähäkutti. Me olemme jo Euroopassa”. Talvitien mukaan 90-luvulla ajateltiin yksipuolisesti, että EU hoitaa suhteet Venäjälle. 90-luvulla unohtui itä ilmansuuntana, mutta suurlähettilään mukaan perustavaa vahinkoa ei päässyt tapahtumaan. Venäjällä ei ollut myöskään kehittynyt ulkosuhteiden hoito. “Mutta nyt on valmiuksia molemmilla osapuolilla”, muistutti suurlähettiläs Talvitie Venäjän ajankohtaisuudesta.

Venäläistä poliittista kulttuuria leimaa administraation pysyvyys. Amerikkalaisessa mallissa koko hallinto vaihdetaan, kun poliittinen johto vaihtuu. Venäjällä hallinto muodostaa kuitenkin vastavoiman poliittisen johdon vaihdokselle. Vie kauan aikaa, jos tahdotaan muutosta, jotta vanha valtaa menee pois hallinnostakin.
Putinin kauden ongelma on Talvitien mukaan Jeltsinin administraation väki: “Putin ei pyrkinyt poistamaan vanhaa hallintoa, vaan on tuonut lisää pietarilaisia elementtiä hallintoon”.
Vuoden 2008 jälkeen on pietarilainen elementti Kremlissä hyvin voimakas. “Menisivätkö pietarilaiset takaisin Pietariin”, naurahtaen suurlähettiläs kysyi Putinin valtakauden jälkeisen administraation jatkuvuutta.

EU:n ja Venäjän yhteistyön edellytykset

Pohjoinen ulottuvuus on ollut Suomen ja Venäjän suhteissa vain “julistuksellinen asia”. Talvitie pitää tärkeänä, että Pohjoinen ulottuvuus saataisiin myös osaksi EU-politiikkaa. EU:n ja Venäjän yhteistyön edellytykset ovat rakentuneet kahden peruskiven varaan: (1) EU tarvitsee energiaa ja luonnonvaroja ja (2) Venäjä tarvitsee teknologiaa ja investointeja. Tietyillä sektoreilla ei Venäjä kuitenkaan tarvitse (enää) länsimaista teknologiaa.
Perusyhtälö on kuitenkin voimassa. Talvitien mukaan EU:n Naapuruus-politiikka on tehnyt Venäjästä alentavasti kohteen. Venäjää tulisi lähestyä tasa-arvoisesti.

Talvitie otti kantaa ajankohtaiseen energiakeskusteluun. Energiabisnes ei ole koskaan pelkkää bisnestä, mutta Talvitie tähdensi Venäjän energiatoimitusten toteutuneen Suomeen Toisen maailmansodan jälkeen ongelmitta. “Venäjän intressi on säilyttää maan maine hyvänä energiatoimittajana”.

Juha Molari
e-mail




Julkaisija: Wosseno Oy Oraspolku 9 00680 Helsinki
Hallinto: Jarkko Pulkkanen puh. 045-1384709
Pietari: Larissa Nikitinskaya +7-950-0186059
Ilmoitusmyynti: puh. 0500-821212 Fax. 09-2722356
Bo-Erik Green GSM 045-673 9455, Timo Romppanen puh. 045-1384702
Riitta Puolakka GSM 045-1309837
Jukka Rossi puh. 040-527 6407, Anneli Päivävaara puh. 045-1384703
Sähköpostiosoitteet: nimi.sukunimi@kauppatie.com

Copyright © 1993 -2017 Wosseno Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.
Mitään tämän julkaisun osaa, kuvaa, käännöstyötä tms. ei saa jäljentää, kopioida, tallentaa hakupalvelimelle tai levittää ilman julkaisijan kirjallista lupaa.