Venäjä osallistuu kansainväliseen yhteistyöhön
Kiinan edustajat allekirjoittivat marraskuun lopulla 2010 sopimuksen Venäjän tiedeakatemian kanssa tiede- ja teknologia puiston perustamisesta. Kiinan Zhejiangin maakuntaan rakennettava teollisuuspuisto levittäytyy 13,3 hehtaarin alueelle. Kiina tarjoaa infrastruktuurin ja toimistotilat, Venäjä asiantuntijat. Molemmilla osapuolilla on yhtäläinen oikeus tekijäoikeuksiin ja patentteihin. Teknologiapuisto erikoistuu nanoteknologian sovellutuksiin.
Venäjän parlamentin kansainvälisen tiede- ja teknologiayhteistyön yhteisö on rohkaissut venäläisiä yrittäjä osallistumaan helmikuussa 2011 järjestettävään kansainväliseen nanoteknologian näyttelyyn Tokiossa. Näyttelyssä myös palkitaan innovatiiviset saavutukset. Venäjältä on näyttelyssä oma näyttelyosasto. Venäjän valtuuskunta viipyy Tokiossa 14–20. helmikuuta 2011.
Lokakuun lopulla 2010 Venäjän valtion omistama Rosnano-yhtiö (Rossiiskaja Korporatsija Nanotehnologii) ja Yhdysvaltojen suurin alumiinin tuottaja Alcoa ilmoittivat useista yhteisistä huipputeknologian hankkeista. Rosnanon toimitusjohtaja on kiinnostava persoona itsessäänkin. Rosnanon toimitusjohtajana on Anatoli Chubais, Jeltsinin aikana toimitetun talousuudistuksen arkkitehti. Chubais arvostelee julkisesti satunnaisesti Venäjän hallituksen politiikkaa, mutta tämä ei ole estänyt sitä, että hän toimii erään merkittävimmän valtioyhtiön toimitusjohtajana. Chubais kertoi amerikkalaisten kanssa sovituista hi-tech –hankkeista RIA Novostille 22.10.2010. Chubais kertoi myös tapaamisistaan Yhdysvaltojen pääomasijoittajien kanssa San Franciscossa. Teemana oli "Piilaakso (Silicon Valley): Kumppanuus innovointia varten".
Marraskuussa 2010 kerrottiin myös Suomessa pienenä uutisena, että Rosnano oli päättänyt investoida 4,7 miljardia ruplaa sähköisten lukulaitteiden kehitystyöhön ja valmistukseen kalifornialaisen Plastic Logic –yhtiön kanssa. Näyttöjen valmistus aloitetaan Zelenogradissa. Rosnano tähyää Euroopan ja USA:n lukulaitemarkkinoille.
Joulukuun 30. päivä 2010 Rosnano antoi lehdistötiedotteen ensimmäisestä Israel-hankkeesta israelilaisen nanoteknologia yrityksen Micro Components Oy:n kanssa. Erityisesti israelilaisten ALOX ™-tekniikka miellytti Rosnanoa LED-alustoja varten. Israelilainen Tamir Fishman rahasto osallistuu hankkeeseen. Mainitun rahaston koko on hurjat 2 miljardia dollaria. Se on erikoistunut nimenomaisesti korkean teknologian innovatiivisiin hankkeisiin.
Joulukuun 31. päivä 2010 Rosnano ilmoitti 3,75 miljardin ruplan hankkeesta terästuottaja TMK:n kanssa. Hankekumppanit uskovat yhteistoiminnan avaavan mahdollisuuksia Venäjän markkinoilla ja pääsyn maailmanmarkkinoille nanorakenteisten zeoliitti-prosessien ansiosta energiateollisuuden, ydinvoimarakentamisen, koneenrakennusteollisuuden, ilmailun ja avaruusteollisuuden aloille.
Konstantin Novoselov voitti Nobelin fysiikan palkinnon
Vuoden 2010 Nobelin fysiikan palkinnon voittanut Kostantin Novoselov luennoi Moskovassa nanoteknologian kansainvälisellä foorumilla 1. marraskuuta 2010. Hän käsitteli hiilen allotrooppista muotoa grafeenia, maailman ohuinta ja äärimmäisen kestävää materiaalia. Grafeenin ansiosta puhelimet saattavat keventyä ja pienentyä entisestään!
Nobelin palkinnon voittanut Konstantin Novoselov on syntynyt 23. elokuuta 1974 Ni?ni Tagilissa, Sverdlovskin alueella Venäjällä. Hän valmistui Moskovasta erityisalana nanoelektroniikka. Hän on työskennellyt Venäjän tiedeakatemiassa Chernogolovkassa, 43 kilometriä koilliseen Moskovasta. Tiedeakatemia sai syntynsä Nikolai Semyonovin panoksen ansiosta. Semyonov sai sittemmin vuonna 1956 Nobelin kemian palkinnon. Vuonna 1999 Novoselov muutti Alankomaihin tohtorityönsä kehittämistä varten Andre Geimin kanssa. Vuonna 2001 hän muutti tutkimustyötä varten Manchesterin yliopistoon, jossa puolusti väitöskirjaansa vuonna 2004. Konstantin Novoselov asuu tällä hetkellä Manchesterissä.
Novoselov on sekä Venäjän että Iso-Britannian kansalainen. Hän toimii Manchesterin yliopiston professorina. Nanoteknologia edellyttää kansainvälistä yhteistyötä. Niin myös alan asiantuntijat kasvavat kansainvälisiksi henkilöiksi, joille rajojen ylittävä yhteistyö ja osaaminen ovat kehittämistyön luonnollisia välttämättömyyksiä.
Venäjä tarvitsee 140.000 nanoteknologian ammattilaista
Pietarissa lokakuussa 2010 järjestetyssä konferenssissa aiheena oli "nanoteknologian funktionaaliset materiaalit". Moskovan valtiollisesta yliopistosta materiaalitekniikan tiedekunnan dekaani, akateemikko Juri Tretjakov arvioi, että Venäjän yksi suurimmista ongelmista on henkilökunnan vähäisyys.
Nanoteknologiateollisuus edellyttäisi Venäjällä jo pian 120.000 – 140.000 ammattilaista.
Venäjän Kauppatie -lehti |