Blair, Barroso ja Putin 5.10.2005
Venäjä on EU:n strateginen partneri
Venäjän ja EU:n kokouksessa Lontoossa lausuttiin lokakuussa entistä voimakkaampia ilmauksia Venäjän merkittävyydestä EU:lle. Osapuolet totesivat, että yli puolet Venäjän ulkomaankaupasta tapahtuu EU:n maiden kanssa. Euroopan johtajat eivät kätkeneet myöskään kansantalouksien riippuvuutta Venäjältä saatavasta energiasta. Euroopan kaasun kysynnän odotetaan kasvavan 50 % tulevien 15 vuoden aikana. Presidentti Putinin neuvottelut Belgiassa korostivat myös energiayhteistyön merkittävyyttä. Tätä riippuvuutta ei pidetä huolien aiheena, vaan EU on valmis kehittämään ja syventämään vastavuoroista yhteistoimintaa Venäjän kanssa. Suhdetta verrattiin syväksi vakaaksi suhteeksi strategisten partnereiden välillä. EU kuunteli myös Venäjän toiveita viisumin saannin helpottamiseksi.
Strateginen kumppanuus
Tony Blair tähdensi lehdistötilaisuuden avauspuheenvuorossa aivan aluksi, kuinka tärkeäksi on Euroopan ja Venäjän suhde nyt tulossa. ”Me olemme keskustelleet ns. neljästä yhteisestä avaruudesta: taloudesta, ulkoisesta turvallisuudesta, ulkosuhteista sekä kulttuurista ja koulutuksesta. Myös näiden neljän kentän ulkopuolella on hyvin tärkeitä realiteetteja, jotka vahvistavat tätä suhdetta”. ”Ensimmäinen on talous – lisääntyvä taloudellinen kanssakäyminen Venäjän ja EU:n välillä. Erityisesti tämä tapahtuu energiasektorilla, mutta ei rajoitu pelkästään siihen. Tämä taloussuhde voi vain kasvaa, vaurastua ja vahvistua”. ”Lisäksi on voimakas yhteinen kiinnostus organisoidun rikollisuuden ja terrorismin suhteen. Euroopan kaikki kansalaiset tietävät nykyään ne vaarat, jotka tulevat organisoituneesta rikollisuudesta ja huumeista sekä globaalista terrorismista”. ”Toimet ja yhteistyö, jonka olemme saavuttaneet Venäjän kanssa, on suunnattoman tärkeä meidän omalle turvallisuudellemme, rauhalle ja turvalle Euroopassa. Sen vuoksi me tahdomme tehdä Euroopan ja Venäjän suhteesta uuden, entistä voimakkaamman ja lujemman”. ”Lukuisat aloitteet, jotka teimme takaisinottosopimuksesta ja viisumeista, antavat panoksen käytännölliseen yhteistoimintaan, jotka me tarvitsemme omia ja keskinäisiä tarpeitamme varten”.
Vladimir Putin kiitti Lontoon kokouksen erinomaisista järjestelyistä. Hän kertoi keskustelujen käsitelleen laajasti erilaisia kysymyksiä. ”Keskustelimme pitkän ajan yhteistyöstä, erityisesti huomio kohdistui näihin neljään yhteiseen alueeseen sekä tiekarttojen käytäntöön saattamiseen. Käytännön toimia tiekarttojen täytäntöön saattamiseksi on jo alettu tehdä. Tämä on totta erityisesti teollisuuden alan dialogissa. Tämä kokouksen aattona kuljetusalan keskustelussa Venäjän ja EU:n välillä kirjoitettiin merkittävä dokumentti.” ”Toinen kohta agendassamme oli vahvistaa vuorovaikutuksemme laillisia kehyksiä. EU:n piirissä jotkut muutokset agendaan sisältävät institutionaalisia muutoksia. Tämä vastaa elämän itsensä vaatimuksia”. ”On ilmeistä, että sopeuttamistoimia (adjustments) tarvitaan Venäjän ja EU:n suhteita varten. Meidän tulisi hahmottaa prioriteetit yhteistoimintaamme varten ja tehdä paras institutionaalisille mekanismeille. Tämä on eräs tärkeä askel koti suunnitelmien toteutumista, jotka me hyväksyimme aiemmin. Me uskomme, että nämä järjestelyt edustavat vaihetta, joka helpottaa meitä saavuttamaan tilanne, jossa viisumeista vapaa alue syntyy. Uskomme, että nuorten asiantuntijoiden harjoittelumahdollisuudet kuuluvat meidän prioriteetteihin.”
José Manuel Barroso painotti vuorovaikutuksen syntyvän strategisen kumppanuuden lähtökohdista. ”Meillä oli kahden strategisen partnerin, naapurien ja ystävien, välillä avoin vuorovaikutus monista kysymyksistä. Tämä kokous vahvisti meidän yhteisen tahtomme kehittyä suunnitelmien toteuttamisessa kaikilla neljällä alueella. Meidän pitäisi painottaa tätä positiivista kehitystä ja kiihdyttää yhteisten sitoumusten toteutumista.” ”Tämä kokous saavutti erittäin hyviä tuloksia. Me kohdennamme 20 miljoonaa euroa terveydenhoidon ja koulutuksen hyväksi pohjoisen Kaukasuksen alueella, mikä on lisänä 170 miljoonan euron humanitaariselle panokselle, joka annetaan ECHOn kautta”. ”Olen iloinen saadessani todistaa kehityksestä tieteen, tutkimuksen ja koulutuksen piirissä. Toivomme voivamme avata Euroopan instituutin Moskovaan vuosina 2006-2007. Tämä on konkreettinen ja symbolinen esimerkki meidän syvästä ja vahvasta suhteestamme.”
Tony Blair vastasi BBC:n toimittajan James Robbinsin epäilyyn siitä, onko Euroopalla riski vaieta Venäjän demokratian ja ihmisoikeuksien kysymyksistä energiariippuvuuden tähden. Blairin mukaan valtiot keskustelivat hyvin rohkeasti kysymyksistä, jotka koskivat ihmisoikeuksia ja demokratiaa. Myös Tshetshenian tilanteesta oli keskusteltu, mutta Blair tähdensi, että ”suhteemme on tärkeä meidän yhteisistä tavoitteista käsin”. ”Mitä me odotamme Euroopalle, on todellakin varmuus energian saannista tulevaisuudessa ja käsitellä kysymyksiä organisoitua rikollisuudesta ja terrorismista. Näissä asioissa meillä on täysin yhteinen kiinnostus Venäjän kanssa”. ”Meidän talouksiemme tulevaisuus on nyt sidottu yhteen, mutta niin ne ovat olleet aina. On tosiseikka, että Venäjä on energian tuonnissa avain EU:lle. Se ei ole tapahtunut satunnaisesti viime vuonna, vaan useiden vuosien ajan. Tämä on äärimmäisen hyödyllistä EU:lle. Organisoidun rikollisuuden ja terrorismin asioissa en usko Euroopan kykenevän vastaamaan haasteeseen ilman Venäjän aktiivista kumppanuutta. Ajattelen suhdetta osana keskinäistä kiinnostusta pikemmin kuin riippuvuutena”. Presidentti Putin painotti myös kaikkien osapuolen onnellisuutta. ”Venäjä on luotettava kumppani, joka ei ole koskaan pettänyt kumppaneitaan Euroopassa, ei edes talouskehityksensä vaikeina aikoina”. ”Puhe talousriippuvuuden menetyksistä on syvästi liioiteltua”.
Sanomalehti Pravdan kysymykseen viisumijärjestelyjen uudistamisesta vastasi Barroso, että erimielisyydet olivat koskeneet diplomaattien passeja. Strateginen päämäärä on kuitenkin mahdollisimman vapaa liikkuminen Venäjän ja EU:n välillä, mutta tämä on prosessi, jonka alussa EU ja Venäjä ovat. Laittomien maahantulijoiden takaisinottosopimus oli tärkeä askel kehityksessä. ”Ajattelen sitä tärkeänä ensiaskeleena, koska se on hyvin konkreettinen asia. Toivomme tulevaisuudessa uusia askeleita”. Presidentti Putin tähdensi, että dialogin perustana oli strateginen kumppanuus, naapuruus ja ystävyys. ”Meillä on olettamus, että Euroopassa ei pitäisi olla erottavia rajaviivoja, mutta me ymmärrämme, että yhä täytyy tehdä paljon siirtyäksemme viisumittomaan liikkumiseen”. ”Tänään me pääsimme yksimielisyyteen laajoja kansalaispiirejä koskevissa viisumijärjestelyissä: opiskelijat, tutkijat, poliitikot, diplomaatit ja liikemiehet.
Suomalaiskäytäntö ei muutu
Suomalaisarvioiden mukaan venäläismatkailijoiden määrä ei lisääntyne Suomessa uuden viisumisopimuksen tähden. Aivan tuoreeltaan Ulkoministeriön passi- ja viisumiyksikön päällikkö Hilkka Nenonen arvioi, että sopimus ei tuo merkittäviä muutoksia, koska Suomessa on jo sellaiset kerta- ja monikertaviisumit, joissa ei vaadita Suomen valtiollisen tahon muodollista kutsua. ”EU sopimus kulkee samaan suuntaan mitä Suomi on seurannut” (STT 5.10.2005). Monien suomalaisten matkanteko helpottunee Venäjälle sopimuksen ansiosta. Viisumia varten riittää vähemmän muodollinen kutsu kuin tähän saakka. ”Vaatimusten poistuminen ja monikertaviisumin kehittyminen yksinkertaistaa liikemiesten, opiskelijoiden, kuljettajien, kulttuuri- ja tiedeihmisten sekä toimittajien elämää” (Nenonen 5.10). Helsingin Sanomissa (A 11) 7.10 arvioidaan, että uuden sopimuksen mukaan pelkkä vapaamuotoinen kutsu riittää liikemiesten, opiskelijoiden, sukulaisten luona vierailevien, tiede- ja taidealan työntekijöiden ja urheilijoiden viisumin saamiseksi. Viisumihakemuksen käsittelyaika saisi olla korkeintaan 10 päivää. Jos hakemus edellyttää kuitenkin lisäselvityksiä, käsittelyaika voisi olla enintään 30 päivää.
Juha Molari
molari kauppatie.com
|