Hotellit
- pääkaupunkiseutu
- muu Suomi

Ostoksille
Kaupungit ja kunnat

Matkailupalvelut:
Etelä-Suomi
Kymenlaakso
Etelä-Karjala
Savo

Elämysmatkailu
Kalastus

Loma-asunnot
Lomakeskukset

Myytävät kiinteistöt
Myytävät tontit
Myytävät
liikeyritykset

Vuokrattavat
liiketilat


Rakentaminen

Lakiasiat
Palveluja yrityksille

Töitä tarjolla
Yhteystiedot
Mediatiedot


 

Venäjän vakuutusmarkkinoiden haasteet ja näkymät

Dmitri Filatov, Sinikka Parviainen ja Päivi Karhunen selvittivät Venäjän vakuutusmarkkinoiden kehitystä yleisesti ja erityisesti Pietarin kehitystä lokakuussa 2009 valmistuneessa tutkimuksessaan The St. Petersburg Insurance Market: Current Challenges and Future Opportunities (Working papers 473; Helsingin Kauppakorkeakoulu – Center for Markets in Transition, CEMAT, lokakuu 2009). Tutkijat haastattelivat venäläisiä ja suomalaisia vakuutusasiantuntijoita. Tutkijat toivat esille vakuutusmarkkinoiden ajankohtaiset haasteet erityisesti nyt globaalin talouslaman tilanteessa. Tässä artikkelissa käytetyt kaaviot ovat myös em. tutkimuksesta, mutta käännetty englannista suomeksi.

Vakuutuksia jo 1700-luvulla

Venäjällä on ollut vakuutuksia 1700-luvulta alkaen, mutta nykyaikainen historia ajoittuu vain 1990-luvun alkuun, kun ensimmäiset yksityiset vakuutusyhtiöt perustettiin. Vuonna 1918 Neuvostohallitus kansallisti kaikki vakuutusyhtiöt. Valtiollinen vakuutusyhtiö Gosstrakh perustettiin vuonna 1925. Vuonna 1947 tämän valtiollisen vakuutusyhtiön ulkomaiset toiminnot tulivat Ingosstrakhin tehtäviksi. Suomalainen vakuutusyhtiö Ingonord on syntynyt vuonna 1952 Ingosstrakhin edustajaksi. Vuonna 1992 Venäjällä säädettiin vakuutuslaki. Lainsäädäntö oli 90-luvun alussa hyvin puutteellista. Markkinoille tuli tuossa vaiheessa pelureita, joiden tarkoitusperät eivät olleet puhtaasti vakuutuspalvelujen rakentamisessa. Puolet vakuutuksista on terveyteen ja autoihin liittyviä. Venäjän kansalaisilla ja yrityksillä on varsin niukasti tietoa vakuutusten hyödyllisyydestä. Vakuutusta valittaessa on hinta yhä ratkaiseva valintaperuste. Asiakassuhteiden painottuminen voi lisätä laadun painoarvoa ja hinta jää vähemmälle huomiolle. Tutkijat otaksuivat, että globaali finanssikriisi voi puhdistaa vakuutusmarkkinoita ja poistaa epäluotettavia pelureita.

Finanssikriisi romutti markkinoita

Pietarissa oli eräät nopeimmin kasvaneista vakuutusmarkkinoista maailmassa ennen kuin vuonna 2008 alkoi globaali finanssikriisi. Tällä hetkellä monella vakuutusyrityksellä on vakavia vaikeuksia. Nämä vakavat seuraukset näkyvät Pietarin vakuutusmarkkinoilla vielä seuraavien vuosien aikana. Vakuutusmarkkinoiden kasvua oli vauhdittanut Venäjän hallituksen lainsäädäntöä asiaa varten. Silti vakuutusmarkkinat ovat yhä alikehittyneet Venäjällä. Tutkijat viittaavat siihen, että vakuutusmarkkinoiden osuus on vain 2,3 % bruttokansantuotteesta, kun esimerkiksi vanhoissa EU-maissa se on 9,3 %, Puolassa 3,3 % ja Tšekissä lähes 4 %. Vuonna 2008 vakuutusmarkkinat kasvoivat Venäjällä 22,7 % vuoteen 2007 verrattuna. Vuoden 2008 lopulla Venäjällä toimi 786 vakuutuksia antavaa yritystä. Vuonna 2008 Pietarin vakuutusmarkkinoiden arvo oli 42,2 miljardia ruplaa, mikä oli 4,5 % Venäjän koko vakuutusmarkkinoiden arvosta.

Kun vuonna 2008 tutkijat alkoivat kirjoittaa selvitystään Venäjän ja Pietarin vakuutusmarkkinoista, näkymät olivat erityisen valoisat ja luottamusta herättävät, mutta nyt näkymät ovat kääntyneet pessimistisiksi. Vakuutusmarkkinoiden kasvukin oli alkanut vasta muutama vuosi aiemmin. Venäjä sai uuden vakuutuslain vuonna 2004. Myös vuonna 2009 Venäjän hallitus on tehnyt useita reformeja vakuutuslainsäädäntöön. Huhtikuussa Pietarissa pakollinen sairasvakuutus uudistui, pyrkimyksenä oli kilpailun edistäminen. Työtön kansalainen voi valita hyvin vapaasti vakuutusyrityksen; työntekijän pitää jättää anomus työnantajalle jotta voisi vaihtaa vakuutusyhtiötä ja menettelyt maksavat. Selvityksessä viitataan siihen, että Venäjän talousministeriö on arvioinut BKT:n laskevan 8,5 % vuoden 2009 aikana. Skeptisimmät eivät usko säilyttävän edes vuoden 2008 vakuutusmarkkinoiden arvoa. Yksi kriisin uhreista oli Russkiy Mir vakuutusyhtiö, joka oli ollut yksi johtavista Pietarissa, mutta 1.3.2009 se joutui Rosgosstrakhille – Venäjän suurimmalle vakuutusyhtiölle. Tutkijat eivät jää kuitenkaan pessimismiin, vaan viittaavat kriisin puhdistavan markkinoita.

Vuoden 2009 aikana finanssikriisi on vaikuttanut vakuutusmarkkinoiden kaikille aloille – voimakkaimmin KASKO –vakuutuksiin. Helmikuussa 2009 Pietarissa oli 200 rekisteröityä vakuutusyritystä, joista vain puolet voi jatkaa toimintaansa finanssikriisin jälkeen. Alasajo merkitsee työntekijöiden erottamisia. Erityisesti vaikeudet koskevat pieniä vakuutusyrityksiä, jotka olivat erikoistuneet autovakuutuksiin, kun taas isoilla yrityksillä on ylimääräisiä reservejä selvitä vaikeasta ajasta. Toukokuussa 2009 Fitch luokitteli Venäjän vakuutusyritysten näkymät sanalla ”negatiivinen”. Viisi yritystä kuudesta suurimmasta venäläisestä vakuutusyrityksestä on pyytänyt hallitukselta tukea toiminnalle, mutta hallituksen intresseihin ei katsota panostuksen lisäämistä vakuutussektorille. Pietarissa muutama iso vakuutusfirma hallitsee markkinoita. Tilanne on samankaltainen kuin läntisissä maissa.

Vuonna 2004 Venäjän hallitus poisti useita rajoituksia, jotka estivät ulkomaisten vakuutusyritysten tulon Venäjän markkinoille. EU:n ulkopuolelta tulevan toimijan oikeus omistaa rajoittui 49 %:iin venäläisen vakuutusyrityksen osakepääomasta. Ulkomaisten vakuutustoimijoiden osuus Venäjän vakuutusmarkkinoilta on rajoitettu 25 %:in kokonaismarkkinoista. Vuonna ulkomaisten vakuutustoimijoiden osuus oli 13,5 % Venäjän vakuutusmarkkinoista. Nämä rajoitukset ovat eräs tärkeä osa Venäjän WTO-neuvotteluja. WTO-ratkaisu vapauttaisi ulkomaisille yritykselle täydet oikeudet saapua Venäjän markkinoille.

Ulkomaisista vakuutusyhtiöistä merkittävimmät ovat Allianz ryhmä, AIG, Alte Leipziger (Ergo) ja Zurich Financial Services. Ranskalainen iso vakuutusyhtiö AXA saapui Venäjän markkinoille vuonna 2008. Ulkomaisten firmojen tulo markkinoille ei ole aivan helppoa, ainakin paikallisiin traditioihin tulisi kiinnittää huomiota. Byrokratia ja oikeudelliset rajoitukset hidastavat yritysten tuloa vakuutusmarkkinoille. Pitkän ajan näkymät olivat kuitenkin tutkimuksen tekijöiden ja heidän haastattelemien asiantuntijoiden mukaan optimistiset. ”He kaikki viittasivat siihen, että markkinat tulevat selvemmiksi, läpinäkyvimmiksi ja sivistyneemmiksi” (s. 116). Uusien ulkomaisten vakuutusyritysten ei uskota keskipitkällä aikavälillä voimakkaasti saapuvan Venäjän markkinoille.

Tutkijat Dmitri Filatov, Sinikka Parviainen ja Päivi Karhunen otaksuivat selvityksessään, että finanssikriisin seurauksena vakuutusasiakkaiden mieltymykset tarkentuvat: hinta ei enää ole tärkein kriteeri, koska halvimman vakuutuksen tarjonnut yritys ei välttämättä maksa ajallaan tai lainkaan. Asiakkaat kiinnittävät enemmän huomiota yrityksen maineeseen ja palvelutasoon. Tutkimus päätyykin siihen, että Venäjän vakuutusmarkkinat muuttuvat yhä enemmän kohti niitä tavanomaisia standardeja ja käytäntöjä, jotka tavataan jo kehittyneissä valtioissa. ”Meidän vastaajamme olivat melko optimistisia vakuutusmarkkinoiden tulevaisuudesta ja olivat luottavaisia omaan kykyynsä nähdä vakuutusmarkkinat kriisissä ja kriisin ohessa” (s. 118).

J.M.




Julkaisija: Wosseno Oy Oraspolku 9 00680 Helsinki
Hallinto: Jarkko Pulkkanen puh. 045-1384709
Pietari: Larissa Nikitinskaya +7-950-0186059
Ilmoitusmyynti: puh. 0500-821212 Fax. 09-2722356
Bo-Erik Green GSM 045-673 9455, Timo Romppanen puh. 045-1384702
Riitta Puolakka GSM 045-1309837
Jukka Rossi puh. 040-527 6407, Anneli Päivävaara puh. 045-1384703
Sähköpostiosoitteet: nimi.sukunimi@kauppatie.com

Copyright © 1993 -2017 Wosseno Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.
Mitään tämän julkaisun osaa, kuvaa, käännöstyötä tms. ei saa jäljentää, kopioida, tallentaa hakupalvelimelle tai levittää ilman julkaisijan kirjallista lupaa.