Huikeat näkymät Pietarin metropolissa
Suomen ja Venäjän välistä kauppaa ei voi luonnehtia epäterveeksi riippuvuudeksi, vaan pikemmin molempia osapuolia palkitsevaksi suhteeksi.
Venäläiset ovat ainoa asiakasryhmä, joka on laman aikana lisännyt matkailua Suomessa. Venäjän kauppatie –lehden lokakuun 2009 numeroa jaetaan tavanomaisten viisumipisteiden ja raja-asemien ym. lisäksi myös Pietarissa 24-25.10. talviurheiluvälinemessuilla ja Moskovassa vastaavilla messuilla 30.10-1.11.2009. Lehden mainoksen tavoittavuus on täten huomattava, kun talvimatkailua haaveileva ja valmisteleva pietarilainen tai moskovalainen näkee sopivassa vaiheessa Suomen matkailu- ja ostomahdollisuudet. Suomeen on myös helpompi saapua, vaikka taloustaantumasta nousu olisi vielä keskeneräinen.
Suurin matkailijaryhmä
Haaga-Helian ammattikorkeakoulun Venäjä-verkoston tilaisuudessa 5.10.2009 Suomen ulkoministeriön Venäjä-yksikön päällikkö Maimo Henriksson kertoi hämmentäviä ja tarpeellisia tuoreita tietoja Suomen ja Venäjän kehitysnäkymistä. Moskovan suurlähetystö kirjoitti vuonna 2008 yhteensä 144 000 viisumia, Pietarin konsulaatti 524 400, Petroskoin 54 300 ja Murmanskin 19 300, kaikki yhteensä 742 000. Tämä merkitsee Suomeen yli 2 miljoonaa rajanylitystä, kun ulkomaalaisten kokonaismäärä rajanylityksissä oli 8 miljoonaa. Venäläiset olivat ylivoimaisesti suurin matkailijaryhmä.
”Metropoli Pietari on iso juttu”
Lisäksi Maimo Henriksson korosti, että aivan naapurissamme on Pietari, joka on todella ”iso juttu, metropoli, mutta joskus tuntuu ettei ola vieläkään havahdettu siihen”. Tuoreiden tietojen valossa Pietarin konsulaatissa on aivan yhtä kova kysyntä viisumeista Suomeen saapumista varten kuin aiemminkin. Vuoden 2009 alussa pelättiin, että matkailu typistyisi, mutta pietarilaiset saapuvat edelleen aivan samalla innolla kuin aiemmin. Moskovassa on tapahtunut vähentymistä viisumien kysynnässä.
Maimo Henriksson esittää myös huikean kasvunäkymän, sillä suunnitelmien mukan vuoden 2010 lopulla Helsingin ja Pietarin välillä olisi jo 3,5 tunnin junayhteys. Silloin Pietari ja Helsinki olisivat todella lähellä toisiaan! Venäjällä on kuitenkin tällä hetkellä junaraiteiden kehittäminen hidastunut, joten vuoden 2010 lopulla yhteys ei ole välttämättä vielä valmis.
Ei ole epätervettä riippuvuutta
Venäjän yksilön päällikkö halusi hillitä tarpeetonta pelkoa Suomen ”riippuvuudesta” Venäjän energiasta. Suomi saa kokonaisenergiastaan 35 % Venäjältä. Tämä riippuvuus ei ole kuitenkaan täyttä riippuvuutta. Kaasu tulee Venäjältä teollisuutta varten, mutta teollisuudella on myös vaihtoehtoisia ratkaisuja. Itse asiassa öljyn ja sähkön tuonti on ollut suurta ”taloudellisen järkevyyden tähden, sillä hinta on ollut hyvä”. Myöskään EU ei ole kokonaan riippuvainen Venäjän energiasta, vaan pikemmin Venäjä on riippuvainen EU:sta energian ostajana.
J.M.
|