Kuluttajahinnat olivat elokuussa 6,1 % korkeammalla kuin vuotta aiemmin, kun heinäkuussa vuosi-inflaatio oli 5,5 %. Inflaatio hidastui melko tasaisesti viime vuoden keväästä kuluvan vuoden heinäkuuhun asti mm. talouden taantuman ja ruplan jo toista vuotta jatkuneen vahvistumisen seurauksena. Kuluvan vuoden aikana inflaatio on ollut hitaampaa kuin koskaan Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.
Venäjän inflaatio on kuitenkin kansainvälisesti vertailtuna nopeaa, ja sitä pitää osaltaan yllä kunnallisteknisten palveluiden kallistuminen, kun niiden hintoja nostetaan asteittain tuotantokustannuksia vastaaviksi. Elintarvikkeiden osuus kulutuskorista on Venäjällä suhteellisen suuri, lähes 40 %, minkä vuoksi ruoan hinnalla on suuri merkitys inflaatiokehitykselle. Esimerkiksi EU:ssa elintarvikkeiden osuus kulutuskorista on keskimäärin 20 %.
Inflaation elokuiseen kiihtymiseen vaikuttivat erityisesti elintarvikkeiden hinnat. Niiden vuosinousu kiihtyi elokuussa 6,1 prosenttiin, kun odotukset huonosta sadosta nostivat useita hintoja voimakkaasti. Yksittäisistä tuotteista kallistuivat eniten tattari (31 % kuukauden aikana), vehnäjauhot (11 %) sekä hirssi (8 %). Maitotuotteiden hinnat nousivat kuukauden aikana runsaat 3 % ja sokerin hinta lähes 5 %. Kilpailuviraston selvityksen mukaan elintarvikkeiden hintojen nopea nousu johtuu lähinnä hamstrauksesta ja siitä, että tuotteita ei ole päästetty markkinoille hintojen tulevan nousun toivossa.
Maatalousministeriön viimeisimpien ennusteiden mukaan Venäjän viljasato on tällä satokaudella 60–67 milj. tonnia, kun keskisato vuosina 2001–2009 oli 88 milj. tonnia. Venäjän vuotuinen viljan kulutus on 77–78 milj. tonnia. Viljaa on tällä hetkellä edellisiltä vuosilta varastossa arvioiden mukaan 18–25 milj. tonnia. Lukuun sisältyy valtion varmuusvarasto.
Pääministeri Vladimir Putin ilmoitti viime viikolla, että 15. elokuuta voimaan astunutta viljan vientikieltoa jatketaan ainakin ensi vuoden syyskuuhun asti viljan kotimaisen tarjonnan turvaamiseksi. Presidentti Dmitri Medvedev totesi kuitenkin alkuviikosta, että vientikielto voidaan poistaa jo aiemmin eli sitten, kun kuluvan vuoden sadon suuruus on selvillä. Valtion 9,5 milj. tonnin suuruisen varmuusvaraston käytöstä hintojen tasaamiseen on puhuttu kesän mittaan, mutta presidentti Medvedev ilmoitti alkuviikolla, ettei varmuusvarastoa avata ennen vuoden loppua.
BOFIT – Siirtymätalouksien tutkimuslaitos 36
BOFIT Venäjä-tilastot
09.09.2010 |