Talouslaman heikentämä Eurooppa kovilla globaalissa kilpailussa
Vuosi 2009 muistetaan maailmanlaajuisesta talouskriisistä ja valtavista rahasummista, joita hallitukset käyttivät pelastaakseen taloutensa. Tilanne on alkanut vakiintua muutamissa valtioissa, mutta vuoden 2010 aikana viranomaiset saattavat jo kiristää rahapolitiikkaa. Kriisin alun jälkeen asuntojen arvo laskivat yli 5 miljardia dollaria, osakemarkkinat yli 10 miljardia dollaria. Kymmenes osa maailman varallisuudesta tuhoutui lyhyessä ajassa.
Venäjän odotetaan vahvistuvan
Venäjän osakemarkkinat ovat erityiset lupaavat. Epäluulo kosketti talouskriisin tultua Venäjän osakemarkkinoita erityisen suuresti, joten nyt kasvu on ollut sitäkin suurempi: Venäjän indeksit ovat nousseet yli kaksinkertaiseksi. Jotkut ihmiset ovat tehneet lamasta nousun aikana roimasti rahaa! Tämä on huomattavasti suurempi nousu kuin muissa BRIC-valtioissa.
Öljyn hinta on vaikuttanut suuresti osakemarkkinoihin. Myös metalliraaka-aineet ovat kallistuneet. Valtiotalouden vakautta osoittavat keskeiset indikaattorit kertovat hyvää. Venäjän osakemarkkinoiden arvon kasvua on lisännyt syksystä 2009 alkaen voimakkaasti sijoittajien havainto, että Venäjällä osakkeiden odotukset ja tuotot ovat olleet paremmat kuin muualla. Jos öljyn keskihinnaksi muodostuu noin 75 dollaria barrelilta, öljyosakkeiden arvot voivat nousta edelleen keskimäärin 30 % vuoden 2010 aikana.
Kozmino
Kolumnisti Robert Morley kirjoitti Trumpet-lehdessä 5.1.2010 ennustuksensa, että Venäjä muuttaa maailmaa voimakkaasti. Uudet öljyputket ja satamat tekevät Venäjästä jopa tehokkaamman öljyn viejän kuin mitä Saudi-Arabia on. ”Seuraukset ovat Euroopassa ja Aasiassa syvällisiä: muutokset maailmantalouden muotoon ja maailman voimatasapainoon jäävät ikuisiksi”. Lukuun ottamatta varsin hiljaista suomalaista mediaa, maailmalla on laajasti seurattu Kozimon strategista merkittävyyttä maailman talouden painopisteisiin.
28. joulukuuta 2009 pääministeri Vladimir Putin avasi Nadhodkan ja Vladivostokin lähettyvillä Kozminon strategisen terminaalin, joka on ollut yksi suurimmista hankkeista nykyajan Venäjällä. Pääministeri kutsui Kozminon avajaistilaisuutta ”suureksi uuden vuoden lahjaksi Venäjälle”. Erityisesti Putin korosti strategista avautumista uusille markkinoille, kasvaville Itä-Aasian markkinoille. Venäjän Kaukoidän ja Baikalin alueen kehitykselle syntyy myös uusia mahdollisuuksia.
Kozmino on suunniteltu 15 miljoonan tonnin öljymäärän lastaukseen vuodessa. Satama ottaa vastaan valmistumisensa jälkeen jopa ehkä 300 0000 tonnin säiliöaluksia, kun valmistelut saadaan päätökseen. Rosneft rakentaa petrokemian laitoksen, joka käsittelee 20 miljoonaa tonnia öljyä vuodessa. Itä-Siperian - Tyynenmeren öljyputki (ESPO) on 4700 kilometriä pitkä. Venäjä vie sen kautta raakaöljyn Aasia-Tyynenmeren markkinoille (Japani, Kiina, Korea).
Suomessa ja Virossa ovat jotkut nationalistiset ryhmät kauhistelleet NordStream –kaasuputkea sen synnyttämien poliittisten rakenteiden vuoksi. Vähemmälle huomiolle ovat jääneet nämä varsinaiset jättimäiset yhteistyöhankkeet Venäjän, Japanin, Kiinan ja Korean kanssa.
Ehkä eurooppalaisten pitäisi enemmän murehtia pikemmin jäämistä marginaaliin maailman talouksien kasvussa kuin pelätä yhteistyötä ja kumppanuutta?
J.M.
|