Esteetöntä matkailua ja lomailua Suomessa
Esteettömyys tarkoittaa matkailun kohdalla sitä, että myös eriasteisten vammaisten ollessa kyseessä, kulkuvälineet ja oleskelutilat erityisen soveliaita käyttää ja harrastaa aktiviteetteja jotka ovat kullekin ryhmälle räätälöityjä. Venäjä on suuri maa ja siellä on vielä pitkä matka edes osittaiseen esteettömyyteen. Suomi voi tarjota ”siirtymävaiheessa” venäläisvammaisille mahdollisuuden elämisen arvoiseen elämään. Esteettömässä matkailussa meillä Suomessa on maantieteellinen etulyöntiasema. Palveluita markkinoivat yritykset ovat keskittyneet tietyille pienehköille paikkakunnille ympäri Suomea ja muodostuvat pääosin pienistä yhteis- työyrityksistä ja lähikuntien yhteistyöstä jossa toiset tarjoavat majoituspalveluita, toiset aktiviteetteja, nähtävyyksiä tai luonnonrauhaa. Vaikka paikkakunnalla olisi kuinka monen tähden ”Hilton”, ellei siellä ole tapahtumia ja oheispalveluita, eivät ne kiinnosta vammaisiakaan.
Uusimaa Porvoonseutu
Maantieteellisesti lähinnä Venäjän rajaa oleva pienten esteetöntä lomailua tarjoavien yritysten rypäs on Porvoossa ja sen ympäristökunnissa. Joella ja merellä risteileville aluksille on pääsy myös pyörätuoleilla, jotkut ovat jopa tähän tarkoitukseen varta vasten suunniteltuja. Alueen lukuisat kartanot tarjoavat palveluitaan majoituksesta marjanpoimintaan, niiden historia on usein myös Venäjän historiaa parhaimmillaan. Erikoisuutena Savijärvi jossa on ratsastusta myös erityisryhmille. Avanti on musiikkitapahtuma josta tietoisuus ylittää muitakin kuin valtakuntien rajoja.
Pohjois-Satakunta
Läntisessä Suomessa sijaitseva Pohjois-Satakunta on kerännyt esteetöntä luontomatkailua tarjoavat yritykset Reima Country nimikkeen alle. Palveluista löytyy safareita koirilla, hevosilla, moottorikelkoilla ja mönkijöillä, kalastusta, soutua ja melontaa, hiihtoa hiihtoputkessa ympäri vuoden ja majoitusta kylpylässä, kuntoutuskeskuksessa ja maatiloilla. Harrastaa voi vaikka golfia tai pyörätuolicurlingia keskuspaikkoina Kankaanpää, Ikaalinen ja Jämijärvi.
Länsi-Lappi
Askel – Steget- projekti, Kolarin ja Pajalan kunnat
Palvelutarjonta monipuolistuu Kolarin ja sen kumppanin Pajalan alueella, kun Ylläksen ja Tornionjokivarren alueilla kehitetään kaikille avoimia matkailupalveluita. Projektin tavoitteena on lisätä kaikille sopivien matkailupalveluiden tarjontaa. Työn myötä majoitus-, safari-, seikkailu- ja maatilamatkailuyrityksissä tarjonta ja palvelut toimintarajoitteisille paranevat. Hotelleista ja mökeistä löytyy majoitusta liikuntarajoitteisille ja allergisille. Toimintavälineitä vuokrattavaksi tarjoavan Malike – keskuksen kanssa pidetään Ylläksellä hiihtokouluja ja kursseja. Opettajina on soveltavaan alppihiihtoon koulutettuja hiihdonopettajia. Keskuksen omasta välinevuokraamosta löytyy myös Biski – laskettelukelkka. Myös moottorikelkkasafarit, lautta- ja kalastusretket ovat mahdollisia. Vauhtia vapaa-ajan liikuntamahdollisuuksiin tuo lisää Itä-Norrbottenin ja Pajalan alueelle toimintaansa laajentava Norrbottenin vammaisurheilujärjestö, joka etsii kumppaneita myös Suomesta. Alueelle on hyvät julkisenliikenteen yhteydet. Kolariin voi matkustaa junalla, Lentäen pääsee naapurikunta Kittilään, Pajalassakin on lentokenttä. Majoitusvaraamot ja info-pisteet auttavat asiakasta löytämään esteettömiä palveluita. Kittilässä, Enontekiöllä ja Muoniossa on jo pitkät perinteet esteettömistä tapahtumista safareiden ja saamelaiskulttuurin muodossa eli pelkäksi maisemien katseluksi matka Länsi-Lappiin ei muodostu.
Itäinen Lappi
Saariselkä kylpylöineen ja lasketteluineen lienee Lapin venäläisturisteille se tunnetuin paikka, myös vammaisille. Inari toki tarjoaa muutakin vaativallekin matkailijalle. On saamelaismuseoa, majoitusmahdollisuuksia, safareita koirilla, poroilla ja moottorikelkoilla ja tapahtumia ympäri vuoden. Ranuan vetonauloina ovat eläinpuisto ja Pentik-mäki. Salla, Savukoski ja Pelkosenniemi tarjoavat sitä luonnonrauhaa jota ainakaan miljoonakaupungeista on turha hakea. Utsjoki idän ja lännen välillä tarjoaa mahdollisuuden siirtyä kuuluisalle Jäämerentielle joka ainakin tämän kirjoittajalle oli ikimuistoinen kokemus. Sodankylä, Kemijärvi ja varsinkin Rovaniemi ovat jo melkein metropoleja näihin verrattuna. Lappi onkin paikka jossa jokaisen pitäisi saada viettää vuosi ja kokea kaikki kaamoksesta keskiyön aurinkoon – ruskasta paukkupakkasiin.
Etelä – Karjala-Kymenlaakso
Ylivoimainen kauppapaikka melkein kotona sanoi venäläinen ystäväni rajojen auettua. Ja mihinkä se siitä olisi muuttunut, moni ei edelleenkään halua lähteä merta edemmäs kalaan. Varsinkin kun Karjalassa puhutaan ja ymmärretään venäjää paremmin kuin muualla Suomessa. Maantieteellisesti edullisen sijaintinsa vuoksi Kymenlaakso on venäläismatkaajien suosiossa. Niin myös vammaisten. Läpikulkuliikennekin merkitsee paljon alueen matkailuyrityksille koska sinne pääsee maitse, meritse, ilmojen teitä ja tietenkin kiskoilla. Alueelta löytyy niin jylhiä erämaita kuin vilkkaita kauppa- ja huvittelupaikkoja ja perinteitä keisarillisista käyntikohteista nykypäivää.
Hiihtokeskukset
Messilässä, Syötteellä ja Ylläksellä on ohjattua laskettelua vammaisille ja niistä on myös vuokrattavissa tarpeellisia erityisvälineitä. Solian ja Maliken vuokraamina niitä lienee saatavissa muihinkin keskuksiin. Kesäisin hiihtokeskuksissa löytyy muuta toimintaa, myös vammaisille sopivaa.
Kulkuvälineet – Lennot
Finnairin kaikilla lennoilla on mahdollista kulkea pyörätuolin kanssa. Varausvaiheessa tarvitaan tietoja pyörätuolilla liikkuvasta matkustajasta, jotta voimme ennakoida avun tarpeen matkan eri vaiheissa. Pääosin Finnair kuljettaa liikuntarajoitteisen matkustajan liikkumiseen tarvittavat apuvälineet ilman eri veloitusta. Varausjärjestelmän kautta voimme kertoa lentoyhtiöiden ja lentoasemien henkilökunnalle asiakkaan matkan aikana tarvitsemasta avusta. Jotkut lentoyhtiöt edellyttävät, että saavat tiedon erityisavun tarpeesta viimeistään 48 t ennen lennon lähtöä, jotta voivat vahvistaa avun saannin. Avustaja saa alennusta lentohinnasta. Saattaja voi varata meno-paluulipun joko samoille lennoille avustettavan kanssa, tai hän voi palata seuraavalla mahdollisella koneella tai ostaa yhdensuuntaisen matkan.
Omassa pyörätuolissa mahdollisimman pitkään, mieluiten koneen ovelle asti, josta hän siirtyy tai hänet kannetaan kantotuolissa koneeseen. Oma pyörätuoli viedään matkatavararuumaan. Joillakin asemilla ja erityisesti sähkökäyttöisten pyörätuolien kanssa käytäntö kuitenkin vaihtelee johtuen turvasyistä ja asemarakennusten hissien/portaiden sijainnista, joista pyörätuoli on pystyttävä siirtämään alas matkatavara-aulaan. Matkustaja siirretään usein lentoaseman pyörätuoliin jo lähtöselvityksessä. Istuinpaikka koneessa pyritään aina järjestämään matkustajan toiveen mukaan. Lentoyhtiöt varaavat liikuntarajoitteisille istumapaikan, jossa käsinoja nousee ja joka mahdollisuuksien mukaan on käytävän vierellä, johon pyörä-/kantotuolista on helpompi siirtyä. Lähtöasemalta lähetetään viesti määränpäähän, jotta siellä oleva henkilökunta osaa tulla matkustajaa vastaan avustamaan häntä. Liikuntarajoitteiset autetaan koneesta viimeiseksi, jolloin avustamiseen on paremmin tilaa ja sen voi tehdä rauhassa. Henkilökunta auttaa asiakkaan tuloaulaan ja vastaanottajan luo tai jatkokuljetukseen.
Junat
Kaukojunissa matkustaminen on helppoa kunhan otetaan ajoissa yhteys lähtöasemalle ja tiedotetaan esim. invalidihissin tarpeesta konduktöörille. Pyörätuolipaikkojen vieressä on pistoke josta esim. sähköpyörätuolin lataus onnistuu. Inter City-junissa kokeneen matkaajan on mahdollista matkustaa omatoimisestikin sillä painamalla invapainiketta vaunun ja laiturin väliin työntyy ramppi jota pitkin pääsee junaan ja junasta. Palvelut junissa ovat monipuoliset ja kutsuttavissa painikkeella. Kun pyörätuolilla liikkuva tarvitsee avustajan, on tämä oikeutettu ilmaiseen matkaan mikäli on 18 täyttänyt.
Metsähallitus
Sokerina pohjalla, oikeastaan kirjoittajallekin yllätyksenä Metsähallituksen alaisuudessa on noin 60 myös liikuntaesteisille sopivaa luontomatkailukohdetta. Varsinkin luontokeskuksissa järjestetään vaihtuvia näyttelyjä, yleisötilaisuuksia ja lasten tapahtumia ympäri vuoden. Kesäisin on tarjolla muun muassa perinnetilojen teemapäiviä ja yleisölle avoimia opastettuja retkiä. Liikuntaesteisille sopivia reittejä ja muita palveluja on monissa kohteissa eri puolilla maata. Luonnossa liikkuminen on yksi parhaita rentoutumisen ja virkistymisen keinoja. Liikkua voi monella tavalla ja samalla voi nauttia maisemista, luonnonäänistä ja tuoksuista tai tarkkailla eläimiä, kasveja ja muita luonnon ihmeitä. Ilman erityistaitoja ja -varusteita voi kulkea hyvin merkittyjä, lyhyitä reittejä. Hyvää peruskuntoa sekä suunnistus- ja retkeilytaitoja tarvitaan vasta pitkillä reiteillä ja retkillä. Lisäksi jotkut harrastukset, kuten kiipeily, vaativat jo erityistaitoja. Kalastus ja metsästys vaativat puolestaan omat taitonsa ja lupansa. Veneilyssä ja vesiretkeilyssä tarvitaan kulkuvälineen lisäksi hyvät vesillä liikkumisen taidot. Kansallispuistot ovat kaikille avoimia nähtävyyksiä. Niissä voi virkistäytyä ja kokea luonnonrauhaa upeissa maisemissa. Muiden suojelualueiden luonne ja suojelutavoitteet vaihtelevat. Esimerkiksi luonnonpuistot on perustettu tieteellisiin tarkoituksiin ja vain osassa niistä saa kulkea merkityillä poluilla. Valtion retkeilyalueet ovat monipuolisia retkeilyyn ja muuhun virkistyskäyttöön tarkoitettuja alueita. Pohjoisimmassa Lapissa sijaitsevat erämaa-alueet tarjoavat ihanteellisen ympäristön kokeneille eräretkeilijöille, jotka haluavat nauttia erämaan rauhasta ja vaeltaa omia polkujaan. Muut alueet, jotka on esitelty www.luontoon.fi ja www.villipohjola.fi ovat mm. virkistysmetsiä, nähtävyyksiä tai yleisökohteita jotka eivät kuulu edellä mainittuihin ryhmiin. Luonnosta löytää myös kiinnostavia kulttuurikohteita, kuten perinnetiloja. Retkikohteissa on esitelty lisäksi vaeltamiseen sopivia reittejä ja majoittumista varten rakennettuja erityyppisiä tupia.
Merenkulkuhallitus
Saariston yhteysaluksista Kasnäsistä Hiittisiin ja Rosalaan liikennöivä Aura ja Kustavista Iniöön matkaava Aurora ovat esteettömiä jolloin pyörätuolimatkaajakin voi matkustaa kannella. Vanhemmissa aluksissa matka taittuu autossa istuen. Turunmaan saaristossa on paljon liikuntaesteisille sopivia vierailu kohteita.
Invalidiliitto
Monella invalidiliiton paikallisyhdistyksellä on oma lomanviettopaikka joka luonnollisesti on rakennettu esteettömäksi. Nämä lomanviettopaikat ovat vuokrattavissa ryhmien käyttöön sesonkiaikojen ulkopuolella ja yksittäismatkaaja saattaa löytää viihtyisän lomapaikan myös sesonkina.
Toki yllälueteltujen seutu- ja paikkakuntienkuntien ulkopuoleltakin löytyy matka- ja lomakohteita liikuntaesteisillekin. Suurien hotelliketjujen tarjonnasta löytyy varmasti invavarusteltuja huoneita. Museot, eläintarhat ja muut kulttuurikohteet on tehty niin esteettömiksi kuin se on maastollisesti ja kohteellisesti (arkkitehtoonisesti) mahdollista. Leirintäalueilta löytyy useimmiten vammaismatkailuun sopivaa mökkejä. Huvipuistoista ainakin Jukujukumaa on ilmaissut halunsa kehittyä kohden esteettömyyttä. Kaikkien laitteiden kohdalla se tuskin tulee olemaan mahdollista. Vaikka järjestetäänhän jossakin vammaisille pyörätuolilla liitovarjokurssejakin, eli taivas ja oma mielikuvitus lienee kattona tälläkin sektorilla. Kalajoelta löytyy monenmoista touhua, eikä sieltä tule pitkää matkaa Kaustisten kansanmusiikkifestareille ja yhdistää tapahtumaan käynti Terveyskylässä kohottamassa kuntoa kansanparantajien ja kylpyjen avulla.
Pentti Yrjönen
|