Hotellit
- pääkaupunkiseutu
- muu Suomi

Ostoksille
Kaupungit ja kunnat

Matkailupalvelut:
Etelä-Suomi
Kymenlaakso
Etelä-Karjala
Savo

Elämysmatkailu
Kalastus

Loma-asunnot
Lomakeskukset

Myytävät kiinteistöt
Myytävät tontit
Myytävät
liikeyritykset

Vuokrattavat
liiketilat


Rakentaminen

Lakiasiat
Palveluja yrityksille

Töitä tarjolla
Yhteystiedot
Mediatiedot



 

Professori Andrei Manoilo
ELÄMME INFORMAATIOSOTAA

Informaatiopsykologisesta sodankäynnistä on kirjoitettu runsaasti 1990-luvulta alkaen. Suomessa maanpuolustuskorkeakoulu julkaisi artikkelisarjan informaatiosodasta vuonna 2005. Georgian sota nosti informaatiosodan otsikoihin suuren maailman mediassa. Venäjän parhaita asiantuntijoita lienee Andrei Viktorovits Manoilo (s. 17.10.1975). Hän valmistui Moskovan yliopistosta fysiikan tiedekunnasta vuonna 1998. Hänellä on työ- ja tutkimuskokemusta Norjasta ja Tanskasta 1999–2002. Vuonna 2003 hän suoritti tohtoritutkinnon informaatiopolitiikasta moskovalaisessa akatemiassa (”Akatemia Venäjän federaation presidentin hallinnon tehtäviin”). Nyt hän toimii maineikkaassa Venäjän federaation ulkoasiainministeriön diplomaattiakatemiassa (Diplomaticheskoi akademii Ministerstva innostrannih del Rosiiskoi Federatsii), sekä toimii RDI ryhmän aluejohtajana. MID Diplomaattiakatemia valmistaa diplomaattikunnan edustajia ja kansainvälisten suhteiden asiantuntijoita. Manoilon julkaistujen tutkimusten määrä on huikeat yli 40. Erityisosaamiseen kuuluvat tiedotuspolitiikka, psykologinen sodankäynti, fuusiot ja yritysostot.

Manoilo tavataan myös paneelikeskusteluissa, kun käsitellään kansainvälistä politiikkaa ja informaatiopsykologista sodankäyntiä. Äskettäin pidettiin Moskovassa konferenssi ”Informaatiosota nykypäivän maailmassa”. Puheenjohtajana oli Venäjän Federaation Liittoneuvoston puhemies Sergei Mihailovits Mironov. Paneelissa keskusteli Euroopan parlamentin jäsen, italialainen Giulietto Chiesa. Hän lausui Georgian ja Venäjän konfliktista, että Venäjä teki täsmälleen, mitä piti tehdä. Paneelissa istuivat myös professorit Igor Nikolaevitz Panarin ja Andrei Manoilo. Molemmat näkivät, että Venäjä on saavuttanut merkittävän aseman maailman politiikassa. Tämä on iso ero Jeltsinin aikaan. Näissä oloissa tietoteknologian ja psykologian vaikutusten tutkimus kansainvälisissä konflikteissa on tärkeää. Huipputohtori yllätti valmiudella haastatteluun kulissien takaisesta psykologiasta.

Suunniteltu taloushysteria

Manoilo ei pidä maailman hysteriaa globaalin talouskriisin tähden luonnollisena ilmiönä: ”Se on valtaosin valvottua ja johdettua, ja tietenkin etukäteen suunniteltu! Tässä me näemme jälleen esimerkin psykologisista toiminnoista, joiden tarkoituksen voit vain arvailla.” Heti haastattelun jälkeen 23.10. Iltasanomat pelotteli talouskriisin avulla suomalaisia, että Venäjällä olisi ruoka loppumassa kaupoista. Toimittaja ei ollut käynyt Venäjällä, sillä samana päivänä hyvin varustettu pietarilainen tavaratalo möi tavanomaisen ruokavalikoiman lisäksi mm. kaviaaria, eläviä rapuja ja punaviiniä - niitä ei saa suomalaisesta ruokakaupasta.

Manoilo tulkitsee: ”Jos suuri väkijoukko menee nyt paniikkiin, heitä on helppo hallita”. Informaatiosodan erityisasiantuntija muistuttaa, että psykologit ovat jo kauan tutkineet joukkojen käyttäytymistä. Vastaavia menetelmiä ja tekniikoita käytetään laajasti, ”kun totalitaarisissa lahkoissa varmistetaan seuraajien tottelevaisuus. Kuka tietää, valmistautuuko USA nyt uuteen sotaan. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan Yhdysvaltojen hallinto otti käsiinsä kolme tärkeää pankkipeluria, koska ennakoi maailman sotaa.

Georgian hyökkäys tilattiin Washingtonista

Manoilon mukaan nykymaailma on tullut monimuotoiseksi. Paikalliset ja alueelliset konfliktit laajentuvat helposti suuriksi ja kansainväliksi. Ne eivät enää rauhoitu perinteisillä diplomatian keinoilla. Sotilaalliset operaatiot alkavat psykologisesta sodankäynnistä.

Etelä-Ossetian sodan avulla Yhdysvallat yrittää pakottaa Venäjää, jotta se hyväksyisi Yhdysvaltojen kannan Irakista. Professori pisti merkille McCainin lausunnot Tshetshenian itsenäisyyden tunnustamisesta ja Pohjois-Kaukasuksen kiistämisestä. ”Ne tekivät selväksi, että Yhdysvallat painostaa Venäjää, jotta Venäjän pysyisi rajoillaan, heikentyisi ja tuhoutuisi. Seuraava kohde voi olla Vuoristo-Karabahin”. Etelä-Ossetian yhteydessä Yhdysvallat käynnisti informaatioteknologisen sodan Venäjää vastaan. Tämä johti siihen, että kansainvälinen yhteisö laittoi välittömästi syrjään Kosovon, Irakin ja Afganistanin kysymykset.
Lännessä me kaikki tiedämme, että Georgian hyökkäsi ensin, mutta kaikki ovat vakuuttuneita siitä, että hyökkääjä oli kaikesta huolimatta Venäjä.

Tosiasiallisten tapahtumien vastainen tunne syntyi psykologisten operaatioiden tähden, jotka oli suunniteltu etukäteen. ”Länsi-poliittinen strategia osasi odottaa, että Venäjä puuttuu konfliktiin. Georgian aggressio oli vain tekosyy aloittaa psykologinen sodankäynti”.

Georgian harkittu vihamielisyys Etelä-Ossetiaa vastaan johtaa Venäjällä poliittisiin päätöksiin, joiden perusteella rakennetaan informaatioteknologian ja psykologisten menetelmien avulla uusi järjestelmä. Venäjän kansalaisten on saatava tehokas suoja ulkomaisia aggressioita vastaan. Hän ennakoi täysin uudentyyppistä järjestelyä, erilaista kuin edellinen Venäjän virkamieskeskeinen järjestelmä, jossa pääasiana oli tietoturva. ”Nyt tarvitaan enemmän joustavuutta, reagointikykyä ja luovuutta! Sen vuoksi voidaan väittää, että minun ja kollegani tieteellinen työ tällä alalla on nyt poikkeuksellisen hyödyllistä ja ansaitsee tarvittavan rahoituksen”.

Suomalaisiin vaikutetaan alitajunnan kautta

”’Venäläiset – menkää pois!’ Suomi pelkää Venäjää” (’Russkie idut’" Finljadija ispugalas Rossii). Pravda-lehden online-versio väittää, että suomalaiset huutavat iskulausetta, koska pelkäävät Venäjää. Lauseesta on linkki Venäjän yhtenäisyyden (Jedinaja Rossija) kotisivulle. Linkki ironisoi suomalaisia pelkoja. Informaatiopsykologian spesialisti näkee Suomen tilanteen yksinkertaisena. ”Suomen mediassa toteutetaan erityistä ”myynninedistämistä”: tarkoituksena on työntää Suomea Yhdysvaltojen politiikan suuntaan, vaikka itsenäisen valtion tulisi valita itsenäisesti oma polku!

Manailon mukaan ”myynninedistämisessä” käytetään hyväksi suomalaisten pelkoja, joiden mukaan Venäjä oli ”uusi aggressiivinen uhka”. Pelokkaat ihmiset menevät paniikkiin. He etsivät mitä tahansa saalistajaa. ”Ja silloin Yhdysvallat ojentaa auttavan kätensä, tietenkin, sen omilla ehdoillaan eikä ilmaiseksi: USA tarvitsee poliittisia liittolaisia ja tykinruokaa, kun on lopettanut sodan Afganistanissa ja aloittaa uuden – ehkä sotilasoperaation Irania vastaan.” Venäläisasiantuntijan mukaan tavallisiin suomalaisiin sovelletaan ”poliittisen polarisaation” – mustavalkoisen vastakkainasettelun – tekniikkaan. Tällä tavalla vaikutetaan alitajunnan kautta. ”Vaikutusta tehostetaan olemassa olevilla arkkityypeillä – esimerkiksi talvisodan kauhuilla. Yhdysvaltojen politiikka on jo pitkään käyttänyt häikäilemättömiä keinoja.

Professori tähdentää, että mielipiteet eivät saisi olla seurausta poliittisteknologisesta psykologisesta sodasta. Professori viittaa jo psykoanalyysin isän Sigmund Freudin havaintoon ihmispsyykeen tiedostamattomasta. Alitajuisten toiminnan osuus on 95 % kaikista psykologista toiminnoista, loput ovat tietoisia. Alitajunta – tiedostamaton – ei noudata loogista ja standardikäyttäytymistä. Psykologiset teknologiat voivat muuttaa kansalaisten ”luontoa, ohjata heitä sokeisiin vaistoihin, ja siksi se on kätevä poliittinen väline”. Poliittisten johtajien ja liike-elämän päättäjien persoonallisen ominaisuudet ovat haluttua tietoa, jotta isku voidaan suorittaa haluttuun kohtaan. Skandinavian maat eivät ole psykologisen sodan ulkopuolelle. Yhdysvaltojen sotilaalliset ja poliittiset edut koskevat näiden valtioiden asemaa, vaikutusvaltaa ja voimavaroja. Skandinaviassa tutkimustyötäkin tehnyt professori väittää, että Yhdysvallat tekevät psykologisia operaatioita tätä väestöä ja Skandinavian poliittista johtoa vastaan, jotta saisi tuen uusille sotilaallisille toimilleen. Demokratian kehittyneisyys ja sananvapaus eivät takaa suojaa informaatiosodalta - maailman kehittyneimmät demokratiat voivat olla muita alttiimpia psykologisille hyökkäyksille. Venäläinen professori suosittaa kansalaisia varten julkista keskustelua tiedotusvälineissä. ”Georgian presidentin turvautuminen valtionsa brändin uudistamiseksi mainostoimistoon todellakin osoittaa, että poliittiset seuraukset eivät synny enää itse muuttumattomista tosiasioista, vaan mitä ihmiset ajattelevat, subjektiivisesta esittämisestä. Median tai Internetin valvonta ei ole kuitenkaan ratkaisu.

Ihmisen kohtalo ei ole lohduton. Globaalista näkökulmasta katsottuna psykologinen sota on ”pelkkä pyramidi”, jonka ”derivaatassa on Yhdysvallat”, joka lopulta ”epäonnistuu: ennemmin tai myöhemmin kaikki manipulointi tulee ilmi”.

J.M.




Julkaisija: Wosseno Oy Oraspolku 9 00680 Helsinki
Hallinto: Jarkko Pulkkanen puh. 045-1384709
Pietari: Larissa Nikitinskaya +7-950-0186059
Ilmoitusmyynti: puh. 0500-821212 Fax. 09-2722356
Bo-Erik Green GSM 045-673 9455, Timo Romppanen puh. 045-1384702
Riitta Puolakka GSM 045-1309837
Jukka Rossi puh. 040-527 6407, Anneli Päivävaara puh. 045-1384703
Sähköpostiosoitteet: nimi.sukunimi@kauppatie.com

Copyright © 1993 -2017 Wosseno Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.
Mitään tämän julkaisun osaa, kuvaa, käännöstyötä tms. ei saa jäljentää, kopioida, tallentaa hakupalvelimelle tai levittää ilman julkaisijan kirjallista lupaa.