Venäjän suurlähetystö Suomessa:
Lapselle Venäjän kansalaisuuden saaminen
Onko Venäjän kansalaiseksi rekisteröinti byrokraattinen menettely?
Venäjän kansalaiseksi rekisteröinti kestää alle 14 vuotta vanhalle lapselle, jolla toinen vanhemmista on Suomen kansalainen, noin kuukauden.
Voit aloittaa rekisteröinnin täyttämällä vakiolomakkeen hakemukseksi. Lisäksi pitää esittää vanhempien passit, Suomen rekisteröintijärjestelmän ote lapsesta, vihkitodistus (tai asiakirja isyyden vahvistuksesta) ja kirjallinen suostumus vanhemmalta, joka on Suomen kansalainen ja jonka lapselle hankitaan Venäjän kansalaisuus.
Kaikki asiakirjat on käännettävä venäjäksi. Asiakirjojen kääntämisen voi tehdä venäjän kielelle myös itse, mikäli kääntäjä osaa riittävän hyvin suomen kielen eikä tarvitse turvautua virallisen suomenkielen kääntäjän apuun. Rekisteröintiviranomaisen ote ja vihkitodistus (tai isyyden vahvistamisen asiakirja) on pakollista todistaa apostillan avulla. Luettelo tarvittavista asiakirjoista voi vaihdella hiukan tapauksesta riippuen.
Mikä oikeuksia ja mahdollisuuksia Venäjän kansalaisuus antaa äidille ja lapselle?
Lapsi ja hänen äitinsä ovat Venäjän kansalaisia riippumatta siitä, missä he asuvat. He ovat kaikkien samojen oikeuksien alaisia kuin mitä on määritelty Venäjän lainsäädännössä Venäjän kansalaisille. He voivat luottaa saavansa apua, suojelua ja kaikki edut kokonaisuudessaan.
Päätös hakea lapsen kansalaisuutta ei ole matemaattista laskelmointia, vaan tietoinen valinta säilyttää hengellinen ja historiallinen sekä loppujen lopuksi kansallinen suhde Isänmaahan ja ihmisiin lähellä häntä.
Pitääkö äitien pelätä lastensa joutuvan hätäpalvelutehtäviin Venäjälle?
Tämä ongelma ei ole vain muodollinen juridisesta näkökulmasta, vaan myös moraalinen. Sen vuoksi on aiheellista kysyä, onko äitien pelättävä, kun pojat kasvavat miehiksi ja miehet puolustavat kotimaatansa, kotiansa, perhettänsä ja lopulta äitiäkin?
Jos viitataan oikeudelliseen puoleen, Venäjän lain mukaan kansalaiset merkitään armeijan kirjaan heidän asuinpaikkansa komissaarien mukaan. Näin ollen tämä määräys ei koske Venäjän kansalaisia, jotka ovat jo konsuliviranomaisten rekisterissä, kun he asuvat pysyvästi Suomessa ja heillä ei ole rekisteröintiä Venäjällä. Jos vanhemman kansalaisuus on Venäjän konsuliviranomaisen rekisterissä, syntynyt lapsi on hyväksytty myös konsuliedustuston rekisteriin. Lisäksi Venäjän kansalaisen palvelukseen ottoa helpotetaan, jos hän on suorittanut asepalveluksen toisessa maassa (esim. Suomessa).
J.M.
|