Venäläistä ajokorttia ei kunnioiteta Suomessa
Venäläinen nainen oli ylpeä uudesta autostaan. Hän päätti saapua upealla Nissanilla Suomeen ystäviensä luo. Naisella oli ollut ajokortti jo lähes vuosikymmenen. Nyt hänellä oli ensimmäistä kertaa sellainen hieno auto, jolla oli ilo ajaa Suomeen. Rajalla Natalia koki yllätyksen: Sakko!
Viranomaisen mukaan Natalia ei saa enää ajaa Suomessa autollaan, vaikka hänellä on Venäjältä saatu kansainvälinen ajokortti. Natalialla oli ollut jo 2-3 vuotta määräaikainen oleskelulupa Suomessa. Tämän tähden viranomainen tarkasteli naisen ajo-oikeutta Suomen lainsäädännön mukaan Suomessa pysyvästi asuvan ihmisen velvollisuuksista käsin. Natalia ei mitenkään ymmärtänyt, miten hänen ajo-oikeutensa olisi nyt äkkiä päättynyt, kun hänellä oli ollut ajo-oikeus jo kokonaisen vuosikymmenen.
Oleskelulupa ja ajokortti
Tavallista venäläistä turistia koskevat Wienin tieliikennesopimukseen kuuluvat asiat. Venäjällä vakinaisesti asuva henkilö (Suomessa käydessään ”venäläinen turisti”) saa kansallisella tai kansainvälisellä ajokortillaan kuljettaa kelpoisuutensa rajoissa moottorikäyttöistä ajoneuvoa Suomessa yhden vuoden ajan maahantulopäivästä. Natalia ei luettu enää Venäjällä vakinaisesti asuvaksi henkilöksi. Hän ei ollut enää Suomessa vieraileva venäläinen turisti, koska hänellä oli yli vuoden oleskelulupa Suomeen.
Natalia ei voinut hyväksyä moraalisesti rehdiksi ratkaisuksi, että hänen täytyy vaihtaa Venäjällä saamansa kansainvälinen ajokortti Suomesta saatavaan ajokorttiin. Tämä ajokortin vaihdos voisi tapahtua ilman uutta kuljettajantutkintoa ensimmäisen vuoden aikana. Ajokorttilupa oli haettava jo kuuden kuukauden kuluessa ulkomaiseen ajokorttiin perustuvan ajo-oikeuden päättymisestä Suomessa. Moni maahanmuuttaja on tietämätön suomalaisen lainsäädännön merkillisyydestä ja menettää tosiasiallisesti ajo-oikeutensa sekä syyllistyy Natalian tavoin ajoneuvon kuljetukseen ”ilman ajokorttia”.

Kuva: Venäläinen ajokortti ei kelpaa (kuvan henkilö ei liity tapaukseen)
Hakemus suomalaisesta ajokortista on jätettävä poliisille. Ajokorttilupaa haettaessa on oltava mukana 2 valokuvaa, lääkärintodistus ajokorttia varten (enintään kuusi kuukautta aikaisemmin annettu), selvitys hakijan ajoneuvon käytöstä Suomessa vähintään kuuden kuukauden ajan, Venäjällä myönnetty voimassa oleva ajokortti sekä suomen- tai ruotsinkielinen käännös. Nataliaa ärsytti myös sekä monet pikkukustannukset, joita kertyy ajokortin vaihtamisesta, että ulkomaisen ajokortin vaihtamismaksu 41 euroa. Natalian olisi myös luovutettava Venäjältä saamansa kansainvälinen ajokorttinsa Suomen poliisille samalla, kun suomalainen ajokortti luovutetaan hänelle. Poliisi säilyttää ajokortin ja palauttaa sen pyynnöstä vain Natalian muuttaessa pois Suomesta. Suomalainen ajokortti on tällöin vastaavasti luovutettava poliisille. Natalia pitäisi reiluna, että hän saa itse hallita ja säilyttää Venäjältä saamansa ajokortin toistuvaa Venäjällä oleskeluaan varten.
Taas autokouluun?
Natalian tilanne on edellä kuvattua ”ihannetilannetta” kehnompi, koska vaihto-oikeusaika on jo mennyt umpeen! Hänen tulee nyt suorittaa kuljettajatutkinto saadakseen suomalaisen ajokortin ja ajo-oikeuden Suomessa. ”Miksi minun pitää”, kysyy vihainen Natalia. ”Minä olen ajanut jo 10 vuotta Suomessa turistina ja nyt muutun nopeasti kelvottomaksi!” Ajokorttilupahakemuksen, passikuvien, lääkäritodistuksen, 40 euron lupahakemusmaksun ja mahdollisen vaadittavan kalliin ajokouluopetuksen epäoikeudenmukaisuus vihastutti maahanmuuttajan.
Ensimmäisenä tekonaan mainitun sakon jälkeen Natalia saapui allekirjoittaneen luo. Nainen oli löytänyt Venäjän kauppatie –lehden raja-asemalta – ainoa lehti, jota oli saatavilla raja-asemalla. Natalia pyysi kirjoittaa suomenkielinen artikkeli kokemastaan merkillisyydestä, johon kaikki Venäjältä saapuvat maahanmuuttajat joutuvat. ”Venäjän kauppatie –lehden avulla pitää maahanmuuttajien asiat tulla paremmin Suomen kansalaisten ja Suomen päättäjien tietoon”.
J.M.
|