Hotellit
- pääkaupunkiseutu
- muu Suomi

Ostoksille
Kaupungit ja kunnat

Matkailupalvelut:
Etelä-Suomi
Kymenlaakso
Etelä-Karjala
Savo

Elämysmatkailu
Kalastus

Loma-asunnot
Lomakeskukset

Myytävät kiinteistöt
Myytävät tontit
Myytävät
liikeyritykset

Vuokrattavat
liiketilat


Rakentaminen

Lakiasiat
Palveluja yrityksille

Töitä tarjolla
Yhteystiedot
Mediatiedot


 

Hodorkovskin asianajajan kohukirja
Hiljaisuuden vanki (2006)

Asianajaja Valeri Pahjuskin kirjoitti Mihail Hodorkovskin oikeudenkäynnin jälkeisistä vaiheista teoksen ”Hiljaisuuden vanki”. Teoksen nimeen liittyy sanaleikki, sillä Hodorkovskin vankila oli ollut alkuaan ”Matrosskoja Tishina”. Jälkimmäinen sana viittaa juuri hiljaisuuteen. Pahjuskin teos julkaistiin keväällä 2006 Moskovassa. Kirja on ankaraa kritiikkiä Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia vastaan. Kun läntisessä maailmassa epäillään yhä enemmän Venäjän sananvapautta, talouselämän kehitysmahdollisuuksia ”demokratian vajeen tähden”, on tämä kriittinen teos paradoksaalisesti ajankohtainen. Teos on voinut syntyä vain sananvapautta kunnioittavassa valtiossa. Kovin useassa valtiossa ei pieteetin ja päämiehen pelossa julkaista tällaisia kriittisiä puheenvuoroja. Useassa valtiossa kirjankustantajat ja toimituskunnat vetäisivät päämiestä ankarasti arvostelevat kirjoitukset pois.

Prologissa Valeri Pahjuskin muistaa tapahtumaa 5.6.2003. Seurue keskusteli Hodorkovskin tapauksesta. Ystävien joukossa ei ollut ketään, joka olisi kirjoittanut oikeuden tuomion, mutta kukaan ei ajatellut, että Hodorkovski olisi syytön. Pahjuskin kertoo kevään 2005 useista kokouksista, joita järjestettiin tuomiota vastaan. Vasili-poika (16v) oli oppinut, että kaikki ei tapahtunut Hodorkovskia vastaan oikeudenmukaisesti. Vasili piti isäänsä liian laiskana protestin ilmaisemissa. Hän katseli eräänä iltana televisiosta ohjelmaa ”Vilpitön mieli”. Elokuva kertoi Mihail Hodorkovskista. Puhuja ilmoitti voimakkaasti, että Hodorkovski oli Komsomolin jäsen, joka toimi spekulatiivisesti tietokoneitten parissa, valheellisesti sai itselleen Jukosin, varasti kansalta, ei tehnyt mitään työtä, vain imi öljyä maasta ja tuli rikkaaksi. Mies ei maksanut veroja, tappoi jokaisen, joka asettui häntä vastaan. Hodorkovski tuli rikkain mies Venäjällä. Lopulta hänet saatiin kiinni, pistettiin vankilaan, koska hän ei maksanut veroja.

”Isä”, Vasili kysyi minulta suurin silmin, ”miksi sinulla on kelta-vihreä lippu autossasi? Ja miksi sinä käyt kokouksissa oikeudentuomiota vastustamiseksi. Tuetko sinä rikollista??? Vai etkö?” (Pahjuskin 2006:2). Pahjuskin piti hyvänä, että televisio-ohjelmia epäillään. Vasili-poika kysyi useita kysymyksiä. Kun isä vastasi, poika kysyi vielä enemmän. Lopulta isästä tuntui, että hän oli ollut liian laiska protestissa oikeuden tuomiota vastaan. Pahjuskin kirjoitti teoksensa pohtiakseen, mitä on olla vapaa Venäjällä ja mikä on vapauden hinta.

Kirjan epilogina on Mihail Hodorkovskin autenttinen kirje Matrosskoja Tishina –vankilasta presidentti Vladimir Putinille. Tämän jälkeen Hodorkovski siirrettin Chitan työsiirtolaan. Hodorkovski kirjoitti syntymäpäiväonnittelut presidentti Putinille tunnetussa sanomalehdessä Kommersant.

”Kunnioitettu Vladimir Vladimirovich! Valitettavasti minulla ei ole mahdollisuutta sanoa terveisiä teille henkilökohtaisesti, vaan minun on käytettävä sanomalehden Kommersant apuna. On ihmisiä, joka osaavat puhua teille ammatillisesti. Minä en ole heitä. Minä kerron, mitä minä ajattelen todellisuudessa. Te olette hyvin kunnioitettava henkilö, olette rohkea, koska te hyväksyitte itsellenne suuremman kuin marsalkan arvon, vaikka olette vain everstiluutnantti. Ja te olette hyvin menestyvä johtaja. Te voitte pelastaa kaikkein tärkeimmän, koko kansan omistuksen – korkealla öljyn hinnalla.” (Hodorkovski)

Hodorkovski kirjoitti pilkallisesti Putinin ystävistä, joiden tähden presidentti ei kuitenkaan pelkää maineensa menetystä, vaikka nämä tuhoavat maan suurimman öljy-yhtiön. Hodorkovski sanoo Putinilla olevan kaikkea, joten hän toivoo vain yhtä pientä asiaa presidentille: vapautta ja rauhaa. ”Te tulette saamaan sen, kun Venäjän perustuslain mukaisesti te jätätte tämän epäkiitollisen presidentin viran. Jumala antakoon mahdollisuuden. Me näemme pian”. Kirja ei ole vain kriittinen, vaan jopa ilkeäkurinen.

Tatjana Iakovleva
Julkaisija: Wosseno Oy Oraspolku 9 00680 Helsinki
Hallinto: Jarkko Pulkkanen puh. 045-1384709
Pietari: Larissa Nikitinskaya +7-950-0186059
Ilmoitusmyynti: puh. 0500-821212 Fax. 09-2722356
Bo-Erik Green GSM 045-673 9455, Timo Romppanen puh. 045-1384702
Riitta Puolakka GSM 045-1309837
Jukka Rossi puh. 040-527 6407, Anneli Päivävaara puh. 045-1384703
Sähköpostiosoitteet: nimi.sukunimi@kauppatie.com

Copyright © 1993 -2017 Wosseno Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.
Mitään tämän julkaisun osaa, kuvaa, käännöstyötä tms. ei saa jäljentää, kopioida, tallentaa hakupalvelimelle tai levittää ilman julkaisijan kirjallista lupaa.