Hotellit
- pääkaupunkiseutu
- muu Suomi

Ostoksille
Kaupungit ja kunnat

Matkailupalvelut:
Etelä-Suomi
Kymenlaakso
Etelä-Karjala
Savo

Elämysmatkailu
Kalastus

Loma-asunnot
Lomakeskukset

Myytävät kiinteistöt
Myytävät tontit
Myytävät
liikeyritykset

Vuokrattavat
liiketilat


Rakentaminen

Lakiasiat
Palveluja yrityksille

Töitä tarjolla
Yhteystiedot
Mediatiedot


 

Verotuksen huippujuristi Jon Hellevig
VENÄJÄN HYPPÄYS VALKOISEEN TALOUTEEN

Rakkaus suomalaisvenäläisen koulun käyneeseen vaimoon antoi Jon Hellevigille ensirakkauden Venäjään. Lopulta ennakkoluulot korjaantuivat vaimon veljen luona Venäjällä 1991, vaikka Venäjä oli pahimmassa taloustilanteessaan. ”Tein tietoisen päätöksen, että voisin satsata Venäjään”. Suomalainen median uhkakuvan tähden on tällä hetkellä vaikea löytää nuoria suomalaisia juristeja, jotka kiinnostuisivat satsaamaan Venäjään. Uhkakuvat turhauttavat: ”Tunne on saman aikaa vihainen ja absurdi. Voihan ajatella uhkakuvat valoisasti: kilpailijoita ei saavu alalle!” Hellevig pitää tärkeänä Suomen mahdollisuuksia: ”Suomen ei tarvitse upota EU:n keskitasolle, vaan se voi tulla Pohjolan Sveitsiksi, jos käyttää Venäjän tarjoamat mahdollisuudet hyödykseen!”

Keskiluokkaisten ostovoima näkyy kaikessa. Koko kansa on keskiluokkaa lukuun ottamatta 20 % ihmisistä, joita ei voi lukea sivistyksen tai talouden vuoksi keskiluokkaan. Oligarkiat ovat keskiluokkaa sivistyksellisesti. Venäjällä tehdään keskiluokkaista pragmaattista politiikkaa. Venäjän presidentti on keskiluokan edustaja. ”Venäjällä kaikki herrat - 20 vuotta sitten tai vanhempiensa puolesta - asuivat niissä samoissa kerrostaloblokeissa”.

Oikeuskulttuuri

Tuomiolaitoksen itsenäisyys on vahvistunut Putinin aikana. ”Kukaan ihminen ei ole maailmanhistoriassa henkilökohtaisella panoksellaan vaikuttanut minkään maan oikeuskulttuuriin ja tuomiolaitokseen sillä tavalla kuin Putin. Tuomareiden palkat ovat nousseet 20-kertaiseksi. Ne ovat nyt 3000 € keskimäärin, mikä vastaa 10 000 € palkkaa Suomessa. Tuomarien palkkojen nousu vuoden 2000 tasosta (150 €) nykytasolle on ratkaiseva oikeuslaitoksen itsenäisyydelle. Venäjällä laki on nuori. Presidentti ja parlamentti ovat tehneet kaikkensa, jotta laki ja oikeus vahvistuvat. Pelkät päätökset eivät riitä. Tarvitaan aikaa!”

Yritysten on satsattava hallintoon. Kirjanpidon työmäärä ja muotomääräykset ovat suuremmat kuin Suomessa. Asiat täytyy hoitaa täsmällisesti, jotta on vahvoilla lain edessä. Verot ovat alhaiset ja kannustavat investointeihin. Neuvostoliiton punaisen suunnitelmatalouden jälkeen vuodet olivat anarkiaa ja mustaa taloutta. 2000-luvun alussa elettiin harmaata taloutta. ”Tällä hetkellä tehdään hyppäys valkoiseen talouteen”. Alueelliset kuvernöörit eivät toimi vanhan ajan feodaaliherroina. Oligarkian täytyy tunnustaa lailliset järjestykset. ”Suomalaiset voivat mennä Venäjälle, rakentaa kansainvälisen jakeluverkoston, rakentaa brändi ja tehdä investointeja pelkäämättä, että kilpailijat saisivat epäoikeudenmukaista etua harmaan talouden ja salakuljetuksen avulla”.

Voimakas kampanja harmaata taloutta vastaan tekee alv-säädöksistä vaativia. Efekti kokonaistaloudelle on positiivinen. Venäjällä keskustellaan alv-järjestelmän muuttamistarpeista ranskalaisesta järjestelmästä amerikkalaiseksi. Työlaissa on valtava määrä yksityiskohtia, jotka kannattaa hoitaa kuntoon; riskit epäonnistumisen seuraamuksista ovat pienet. Venäjällä ei ole valtavia vahingonkorvauksia. Ammattiliitot eivät käytä väärin valtaansa. Irtisanomiskorvaukset ovat pahimmillaan 5-6 kuukautta. Aineettomien oikeuksien kehitys on lyönyt jo yli kohtuuden.

Sananvapaus

”Jos luen venäläisistä ja suomalaisista lehdistä Venäjä-uutisia, on 100 % selvää, että saan oikeudenmukaisemman kuvan Venäjästä venäläisestä mediasta. Suomalaisesta saan täysin väärän kuvan. Jos luen Venäjällä Suomesta tai Euroopasta, saan suunnilleen saman kuvan kuin Suomessa tai Euroopassa. Venäjällä ei ole suuria ongelmia, mutta jotakin suurta ongelmaa on Suomessa ja Euroopassa siinä, miten kerrotaan Venäjästä. Se ei ole sananvapautta, jos 3-5 mediakonsernia päättää Suomessa, mikä sanoma läpäisee median.”

”Miksi valtiota lähellä olevien päätelevisiokanavien pitäisi kritisoida Putinia, jos hänessä ei ole mitään kritisoitavaa?” Miten paljon suomalainen media kritisoi suomalaisia johtajia ja omistajiaan. Suomen ongelma on median poikkeuksellinen keskittyminen. ”Venäjällä on enemmän kilpailua.” Suomalaisten mediaomistajien ja politiikkojen kauniit puheet venäjän opiskelusta ovat tyhjänpäiväisiä koristelupuheita: ”Sanojen takana seisovat ainoastaan päinvastaiset teot. Venäjällä ainoa suomalainen talouselämän ja teollisuuden intressien puolestapuhuja on Tarja Halonen. Eivät ne markkinatalouspuolueet, joiden luulisi”.

Hellevig selostaa moskovalaisen Indem-tutkimuslaitoksen korruptiotutkimuksen laskuvirheitä. Läntinen media ja instituutit hyödyntävät Indem-laitosta. ”Täysin hihasta vedetyt luvut: hirvittävä korruptiotapaus tulisi muka jokapäiväisissä asioissa 180 normaalin työpäivän jälkeen 2 kertaa vuodessa”. Syntyvän korruption määrä olisi moninkertaisesti suurempi kuin koko BKT. Tulli on ongelma, jonka ratkaisemiseen panostetaan. Läpinäkyvyyden tehostuminen ja salakuljetuksen väheneminen näkyy jo tuontitullien määrässä: v. 2000 7 mrd. $; v. 2005 jo 750 mrd. $. Vuoden 2007 ensimmäisellä vuosineljänneksellä tuotteiden maahantuonti kasvoi 50 % edellisvuodesta! ”Korruptio on yksi suurimmista ongelmista, muttei sellainen päivittäinen ongelma, jota Indem väittää”. Hellevigin yritys on toiminut 16 vuotta ja hoitaa jokapäiväisesti 100 asiakasta, juridiikkaa, kirjanpitoa ja verotusta. ”Me hoidetaan asiakkaiden asiat rehellisesti juuri näissä asioissa, joissa puhutaan hirvittävästä korruptiosta.” Utelias allekirjoittanut internet-surffaaja havaitsi Indem-johtajan G. Saratovin viihtyvän L. Alekseevan (Helsinki-komitea) ja shakkipelaaja G. Kasparovin kanssa. Berezovski, Hodorkovski ja Rothschildilt tukevat Kasparovin Toinen Venäjä –ryhmää. Indem-laitos kuuluu Altus-ryhmittymään, jota rahoittaa Budapestissa ortodoksijuutalaiseen perheeseen 1930 syntynyt George Soros (Open Society Institute), nykyään upporikas pörssikeinottelija ja poliittinen aktivisti. Soros kävi vuonna 2006 Suomessa varoittamassa Venäjän suurvaltapyrkimyksestä. Laitokset saavat tukea myös amerikkalaiselta MacArthur-järjestöltä.

J.M.
Julkaisija: Wosseno Oy Oraspolku 9 00680 Helsinki
Hallinto: Jarkko Pulkkanen puh. 045-1384709
Pietari: Larissa Nikitinskaya +7-950-0186059
Ilmoitusmyynti: puh. 0500-821212 Fax. 09-2722356
Bo-Erik Green GSM 045-673 9455, Timo Romppanen puh. 045-1384702
Riitta Puolakka GSM 045-1309837
Jukka Rossi puh. 040-527 6407, Anneli Päivävaara puh. 045-1384703
Sähköpostiosoitteet: nimi.sukunimi@kauppatie.com

Copyright © 1993 -2017 Wosseno Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.
Mitään tämän julkaisun osaa, kuvaa, käännöstyötä tms. ei saa jäljentää, kopioida, tallentaa hakupalvelimelle tai levittää ilman julkaisijan kirjallista lupaa.