Venäjän talous – jännittävä, vauhdikas karhun tarina?
Talousennusteet ovat totta kai myös mielikuvia. Mielikuvat Venäjän kehityshaasteista ja –näkymistä ovat moni-ilmeiset. Yksimielisyys näyttää vallitsevan, että uudistuminen on tärkeä ajanmukainen tehtävä, vaikka Venäjän talous on kääntynyt kasvuun.
IMF: vakautta käytettävä muutosten ajamiseen!
Kansainvälinen valuuttarahasto (International Monetary Fund, IMF) ennusti joulukuun puolessa välissä 2009, että Venäjän talous elpyisi vuonna 2010, kasvu olisi noin 3,5 %. IMF piti Venäjän pankkijärjestelmää vakaana, vaikka suuri likviditeetti saattaa naamioida vakavampia ongelmia. IMF lausui huolensa, että Venäjällä ei ole riittävän voimakkaita poliittisia toimia, joiden avulla puututtaisiin pankkijärjestelmän ongelmiin ja tuettaisiin keskuspankkia kiristämään rahapolitiikkaa. Venäjän keskuspankin toivottiin käyttävän vallitsevaa vakaata tilannetta hyödyksi siten, että lainsäädännöllisiä vaatimuksia alettaisiin kiristää nyt, kun vakaus tukisi muutoksen mahdollisuutta.
IMF lausui huolestuneisuutensa, että vuoden 2007 tasoon nähden budjetoidut menot kasvavat 7 % ja näistä menoista valtaosa on lakisääteisiä velvoitteita. ”Mikäli julkisen talouden kasvua ei pysäytetä, tämä johtaa vaikeuksiin finanssipolitiikassa, inflaatioon, ruplan arvon nopeisiin muutoksiin ja lisääntyvään riippuvuuteen öljystä”. Näiden kulujen pelätään muodostuvan pysyviksi menoeriksi.
IMF arvosteli Venäjän inflaatiotavoitteita vuodelle 2010 ”vaatimattomiksi”. Valuuttarahaston mukaan inflaatio tulisi painaa alle 5 prosentin. Keskuspankin päätös alentaa korkoja ei saanut kiitosta. Sitä vastoin valuuttakurssin joustavuus sai kiitosta.
Samanaikaisesti Venäjän valtiovarainministeri Aleksei Kudrin kertoi Venäjän kansantalouden kasvaneen 8 % marraskuussa lokakuuhun nähden. Marraskuun alussa Venäjän hallitus käytti 900 miljardia ruplaa antikriisirahastosta luotonannon vauhdittamiseksi ja maan teollisuusjättiläisten tukemiseen. Alkaneesta talouskasvusta huolimatta Venäjän talous on edelleen kauhuissaan maailmantalouden taantumasta, jolloin ulkomaiset sijoittajat pakenivat maasta. Luottoluokituslaitos Standard and Poor's ennusti joulukuun alussa 2009, että Venäjän pankkijärjestelmä voi menettää jopa noin 14 prosenttia sen lainoista vuoteen 2012 mennessä: luottotappiot voivat uhata yhä edelleen kehittymätöntä pankkisektoria.
Dmitri Medvedev: kiireellisiä uudistuksia!
Viikkoa IMF:n ennustuksen jälkeen 24. joulukuuta 2009 Venäjän Federaation presidentin Dmitri Medvedevin viesti oli kuitenkin hyvin paljon myönteisempi. Hänen mukaansa Venäjän selvisi maailmanlaajuisesta talouskriisistä kaikesta huolimatta ”suhteellisen alhaisin kustannuksin”, vaikka monia dramaattisia asioita tapahtuikin. "Vuosi oli erittäin vaikeaa. Olemme nähneet monia dramaattisia tapahtumia. Olemme elossa ja kehitymme edelleen, mielestäni maksoimme suhteellisen pienen hinnan kansainvälisestä finanssi- ja talouskriisistä” (Medvedev). Medvedevin ennustuksen mukaan Venäjän talous kasvaisi 2,5-5 prosenttia vuoden 2010 aikana. Vuoden 2009 yksi suurimmista saavutuksista oli yhteiskunnallisen vakauden säilyminen talousongelmien ahdistamassa valtiossa. "Meillä on edelleen vakaa yhteiskunta. Olemme päättäneet isosta joukkoa sosiaalisia tukia ja lupaamme, että sosiaalinen vastuullisuus ei pääty”. Medvedev ei halunnut kuitenkaan mitään sokeaa luottamusta vallitsevien olotilojen riittävyyteen, vaan pikemmin edellytti merkittäviä muutoksia: ”Olemme täysin varmoja siitä, että ilman kiireellisiä uudistuksia Venäjän taloudella ei ole tulevaisuutta, vaikka Venäjällä on valtavat luonnonvarat”. Venäjän voimakas riippuvuus raaka-aineista on haaste ja uhka kansantaloudelle: ”Se on este Venäjän kehitykselle ja tämä ongelma on ratkaistava” (Medvedev).
Vladimir Putin: tarkistettava prioriteetit!
Maxim Tkatšenko luonnehti CNN:n uutisissa uutena vuotena Venäjää talousvuoden ”karhuksi”, koska Venäjän bruttokansantuote (BKT) laski voimakkaammin kuin missään muussa G8-maassa vuonna 2009. Venäjä säilytti silti yhteiskunnallisen vakauden. Riskejä ovat, ettei kasvu ole vahvaa ja kasvu perustuu yhä luonnon raaka-aineisiin. Tkatšenko viittaa pääministeri Vladimir Putinin arvioon: ”Tämä merkitsee, että meidän on tarkistettava prioriteettimme. Ennen kaikkea on rakennettava uutta teollista kapasiteettia ja innovatiivista taloutta”. Tällaista on mm. autoteollisuuden ja rakentamisen tukeminen.
J.M.
|