Hotellit
- pääkaupunkiseutu
- muu Suomi

Ostoksille
Kaupungit ja kunnat

Matkailupalvelut:
Etelä-Suomi
Kymenlaakso
Etelä-Karjala
Savo

Elämysmatkailu
Kalastus

Loma-asunnot
Lomakeskukset

Myytävät kiinteistöt
Myytävät tontit
Myytävät
liikeyritykset

Vuokrattavat
liiketilat


Rakentaminen

Lakiasiat
Palveluja yrityksille

Töitä tarjolla
Yhteystiedot
Mediatiedot
SUOMUSSALMI

   

Sijainti

Suomussalmi sijaitsee Oulun läänissä 5-tien varrella Kainuussa ja rajoittuu Taivalkosken, Puolangan ja Hyrynsalmen kuntiin, Kuusamon, Pudasjärven ja Kuhmon kaupunkiin sekä idässä Venäjään. Lähimmälle lentokentälle Kajaaniin on matkaa 110 km ja läänin keskukseen Ouluun 200 km. Lähin matkustajia ottava rautatieasema on Kontiomäessä 85 km päässä.

   

Koulutus

Perusopetus

 • Esiopetus
 • Perusopetus
 • Erityisopetus
 • aamu- ja iltapäivätoiminta

Suomussalmen kunta järjestää ja ylläpitää kaikkien oppivelvollisuusikäisten perusopetuksen ja kuusivuotiaiden esiopetuksen. 

Lukiokoulutus
Ammatillinen koulutus

Kainuun ammattiopisto Suomussalmi

 • MATKAILU-, RAVITSEMIS- JA TALOUSALA
 • SOSIAALI-, TERVEYS- JA LIIKUNTA-ALA
 • TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA

Kansalaisopisto

Kianta-Opisto

Kianta-Opisto on vapaan sivistystyön oppilaitos, joka tarjoaa monipuolista koulutusta yleissivistäviä ja ammattitaitoa kehittäviä kursseja sekä laadukkaita harrastusmahdollisuuksia kaiken ikäisille ihmisille. Toiminnan tavoitteena on edistää yksilön persoonallisuuden monipuolista kehittymistä ja aktiivista otetta elämään.

Kianta-Opiston toimisto sijaitsee Kunnantalossa
Käyntiosoite:        Kauppakatu 20, B-porras, 2. kerros
Postiosoite:          PL 40, 89601 Suomussalmi
Sähköpostiosoite:  kianta-opistosuomussalmi.fi

Yhteystiedot
Sivistysjohtaja, puh. (08) 6155 5700, 044-588 9330
Koulutussuunnittelija, puh. (08) 6155 5760, 044-775 3148
Toimisto, puh. (08) 6155 5761, (08) 6155 5762
Fax (08) 6155 5531

Lue lisää

Perhepalvelut

Suomussalmen kunnnan perhepalveluja tuottaa Suomussalmen kunta ja
Kainuun maakunta -kuntayhtymä.

Suomussalmen kunnan tuottamat perhepalvelut:

 1. Päivähoito
 2. Perusopetus
 3. Erityislasten palvelut

Elinkeinotoimen tehtävänä on toteuttaa osaltaan Suomussalmen elinkeinoastrategiaa. Tehtävänä on vaikuttaa yritysten ja työpaikkojen syntymiseen sekä säilymiseen. Suomussalmi tarjoaa yritykselle menestystä tukevan toimintaympäristön tarjoamalla neuvontapalveluja, toimitilajärjestelyjä, aktivoimalla kehittämishankkeita, osallistumalla tiedotus-, koulutus-, verkosto- ja markkinointihankkeisiin.

Yrityspalvelut

 • yrityksen perustamisneuvonta
 • rahoitusneuvonta
 • teollisuus- ja liiketontit
 • vapaat toimitilat
 • koulutuksen järjestäminen
 • Tavoite 1 -ohjelman mukaiset investointi- ja kehittämishankkeiden aktivointi ja valmistelu yritysten kanssa

Lue lisää

Vapaat tontit
Tietoa vapaista rakennuspaikoista löytyy osoitteesta: http://www.infokartta.fi/suomussalmi/
Tonttien vuokraus ja varaus: http://www.suomussalmenvuokratalot.fi/

   

Majoituspalvelut

Suomussalmen majoituspalvelut ovat monipuoliset; tarjolla on majoitusta korkeatasoisesta kylpylähotellista vaatimattomiin autiotupiin. Majoituspalveluita on eniten Hossan alueella ja keskustan läheisyydessä, mutta majoitusta löytyy myös eri puolilta kuntaa. Majoitusvaraukset tulee tehdä suoraan yrityksiin.

   

Ohjelmapalvelut

Suomussalmelta löytyy monenlaisia aktiviteettejä kaikkina vuodenaikoina. Kesäisiä harrastuksia ovat mm. patikointi, kalastus, melonta ja luontokuvaus suosittuine karhunkuvausretkineen. Syksyisin monet tulevat marjastamaan, sienestämään tai metsästämään kauniisiin ruskamaisemiimme. Talvisin matkailijoita kutsuvat pilkkiminen, moottorikelkkailu ja maastohiihto lukuisine hiihtotapahtumineen. Viihtyisä virkistyskylpylä Kiannon Kuohut houkuttaa ympäri vuoden kaikenikäisiä kävijöitä rentoutumaan allasosastolle, saunoihin ja fysikaaliselle hoito-osastolle. Rohkeimmat voivat pulahtaa Jalonuoman avantoon.   -Lukuisat tapahtumat värittävät elämänmenoa eri vuodenaikoina.

Aktiviteetit

Hossan retkeilyalueella on merkittyjä vaelluspolkuja noin 90 km, hoidettuja hiihtolatuja 60 km ja melontareittejä 100 km. Niiden varsilla on nuotiopaikkoja, laavuja ja autiotupia. Hyvin hoidettu retkeilyalue on turvallinen myös lapsiperheille. Osa kämpistä ja poluista soveltuu myös liikuntaesteisille.

Kalastus on suosittu harrastus ja siksi Suomussalmella on runsaasti pilkki-, uistelu-, perhokalastus- ja rantaongintapaikkoja. Pilkkiä ja onkia saa vapaasti, lukuun ottamatta koskia ja virkistyskalastusalueita. Myös viehe- ja verkkokalastus sekä seisovat pyydykset ovat luvanvaraisia. 
Suomussalmelta löytyy seuraavat virkistyskalastusalueet: Hossan Kalamiehen paratiisi, Yli-Vuokin virkistyskalastusalue ja Seitenahveninen.
Luonnon katselu ja kuvaus on suosittu kesäinen aktiviteetti. Martinselkosen alueella voi kuvata ja katsella karhuja toukokuusta elokuun alkuun Martinselkosen Eräkeskuksen ja Arolan Maatila- ja Erälomien opastetuilla safareilla ja Raatteessa Raatteen Petobongauksessa.

Virkistyskylpylä Kiannon Kuohut

Käyntikohteita ja museoita

Raatteen Portissa sijaitsevassa talvisotanäyttelyssä voit perehtyä talvisodan Suomussalmen ja Raatteen tien taisteluihin 1939-1940. Raatteen tiellä näet ennallistettuja korsuja, taisteluhautoja ja -varustuksia sekä lukuisia muistomerkkejä. Uusin muistomerkeistä on Talvisodan monumentti, joka koostuu noin kolmen hehtaarin laajuisesta kivikentästä ja keskusmuisto-merkistä "Avara Syli", jossa on 105 vaskista tuulikelloa, yksi jokaista talvisodan päivää kohden.
Raatteen museotien itäpäässä on Vartiomuseo, jossa voit tutustua rajan vartioinnin historiaan.  Alvar Aallon muotoilema Liekki-monumentti Karhulanvaaralla on kunnianosoitus talvisodan taistelijoille.

Suomussalmen Kotiseutumuseo sijaitsee Kirkkoniemessä, Suomussalmen kirkonkylässä. Tämä talotyyppinen museo kuvaa 1800-luvun loppupuolen suomussalmelaista pihapiiriä ja asumista. Museoalueella on 15  rakennusta, jotka on siirretty Kirkkoniemeen eri puolilta pitäjää, ja iso tervavene muistuttamassa yli sadan vuoden takaisesta tärkeästä elinkeinosta.

 

 

 

   

Suomussalmen vahva käsityöperinne ottaa huomioon myös nykyajan vaatimukset. Oilolan käsityömyyntinäyttely ja Jalonniemi-talon Käsikkäin-myymälä esittelevät monipuolisia kädentaitoja. Tuotteet soveltuvat sekä matkamuistoiksi että käyttöesineiksi.

Lähes tuhatpäinen Hiljainen kansa ilmestyy ohikulkijalle kuin taikaiskusta. Aamuisin jurona ja hyökkäävänä, keskipäivällä reippaana ja sävykkäänä, ilta-auringon säteissä riemukkaan värikkäinä. Tuulen hulmuttaessa heinähiuksiaan ja vaatteiden liikehtiessä rytmikkäästi, hahmot ovat kuin eläviä.
Kesäisin niityllä toimii Niittykahvila, jossa mahdollisuus nauttia esim. lettukahvit.
Hiljainen Kansa siajitsee n. 30 km Viitostietä (vt5) pohjoiseen Suomussalmen keskustasta.

SUOMUSSALMEN MATKAILUTOIMISTO
Jalonkaarre 5
89600 SUOMUSSALMI
Puhelin: int+358-8-615 555 45
tourist.officesuomussalmi.fi
www.suomussalmi.fi

 

   

   
 Julkaisija: Wosseno Oy Oraspolku 9 00680 Helsinki
Hallinto: Jarkko Pulkkanen puh. 045-1384709
Pietari: Larissa Nikitinskaya +7-950-0186059
Ilmoitusmyynti: puh. 0500-821212 Fax. 09-2722356
Bo-Erik Green GSM 045-673 9455, Timo Romppanen puh. 045-1384702
Riitta Puolakka GSM 045-1309837
Jukka Rossi puh. 040-527 6407, Anneli Päivävaara puh. 045-1384703
Sähköpostiosoitteet: nimi.sukunimi@kauppatie.com

Copyright © 1993 -2017 Wosseno Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.
Mitään tämän julkaisun osaa, kuvaa, käännöstyötä tms. ei saa jäljentää, kopioida, tallentaa hakupalvelimelle tai levittää ilman julkaisijan kirjallista lupaa.